IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентски организации ще съдят държавата заради нарушения на Закона за здравето

От Конфедерация "Защита на здравето" смятат, че се злоупотребява с парите от акцизите върху алкохола и цигарите, които трябва да постъпват в Министерството на здравеопазването за финансиране на програми за ограничаване на зависимости

16:01 | 27.07.11 г.
Пациентски организации ще съдят държавата заради нарушения на Закона за здравето

Пациентски организации ще заведат дело срещу държавата за неспазване на член от Закона за здравето. Това каза пред журналисти Желяз Турлаков от терапевтична общност "Ново начало".

Той е подкрепен от Конфедерация "Защита на здравето", в която членуват 14 пациентски организации, както и от Асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес", предаде БТА.

Законът постановява, че 1% от средствата, постъпили в републиканския бюджет от акцизите върху алкохола и тютюневите изделия, се използва за финансиране на програми за ограничаване на злоупотреба с алкохол, цигари и наркотични вещества.

Бившият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова е твърдяла пред пациентските организации, че за 2010 г. от Министерството на финансите в Министерството на здравеопазването от тези акцизи са постъпили 1,7 млн. лева. Според пациентите истинската сума от акциза е 30-40 млн. лв.

Пенка Георгиева от Асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес" каза за Investor.bg, че Министерството на финансите трябва да даде отчет за какво са изразходвани тези пари, които не са постъпили в здравното ведомство в последните 6 години, както повелява Законът за здравето. Освен това, малкото постъпили в Министерството на здравеопазването суми са отишли само за метадонови програми, а така се дискриминират хората, страдащи от други зависимости.

В момента пациентските организации обсъждат кога точно да подадат иска срещу държавата, уточни Пенка Георгиева.
Пациентските организации настояват да бъде създаден фонд за лечение на зависимости, като тази идея е била подкрепена дори и от парламентарната Комисия по здравеопазване, съобщи още БТА.

Преди две седмици заместник-председателят на комисията Даниела Дариткова е показала на представителите на пациентските организации становище на министъра на финансите Симеон Дянков, с което той не дава съгласието си за създаване на такъв фонд, твърди Пенка Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още