IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарът в Европа продължава да се движи на две скорости

През второто тримесечие в Европа са отдадени под наем офиси с обща площ 2,7 млн. кв. м, което е с 2% над нивата от първото тримесечие и с 4% повече на годишна база

16:57 | 28.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Наемите на първокласни офиси в Европа през второто тримесечие на 2011 г. са продължили да нарастват, макар и със скромни темпове, сочи последният доклад на Jones Lang LaSalle.

Индексът на компанията за офисите в Европа показва повишение с 2,1% за периода на базата на ръста на наемите на осем пазара. Той е най-голям в Москва (20%), Варшава (13,6%) и Лион (8%), с по-скромни покачвания на някои пазари в Германия (Мюнхен - 3,4%; Берлин - 2,4% и Хамбург - 2,2%), както и в Уест Енд в Лондон (2,7%) и Стокхолм (2,5%).

"Икономическото възстановяване на Европа продължава през второто тримесечие, но нарастващата несигурност около дълговата криза в еврозоната и евентуалните свързани рискове снижиха очакванията за икономиката в краткосрочен план. Това, плюс големите икономически вариации, се отразява на офис пазара в Европа, който в момента се движи на две скорости", твърди Бил Пейдж, началник на отдела за проучвания на офис сектора на Jones Lang LaSalle за Европа, Близкия изток и Африка.

През второто тримесечие на 2011 г. в Европа са отдадени под наем офиси с обща площ 2,7 млн. кв. м, което е с 2% над нивата от първото тримесечие и с 4% повече спрямо същия период на миналата година. Активността при отдаването под наем е с 8% по-голяма от средносрочните стойности за последните 10 години и се очаква да се повиши до края на годината до нива, подобни на тези от миналата година (около 10 - 11 млн. кв. м).

Обемът на отдадените под наем офиси през второто тримесечие на годината е по-голям в Централна и Източна Европа, където той се е увеличил с 8% на тримесечна база благодарение на все по-засиленото търсене в Москва, както и на пазарите във Варшава и Прага, които показват окуражаваща активност от началото на годината. В Западна Европа нивата остават на практика непроменени.

В Германия обаче пазарът продължава да расте (с изключение на Дюселдорф след силното първо тримесечие). В Лондон и Париж ръстът остава скромен, като в центъра на британската столица обемът на отдадените под наем офис площи е доста по-нисък в сравнение със същия период на 2010 г.

Нивото на незаетост на офисите продължава да намалява, но спадът е минимален - с едва 10 базисни пункта до 10,2%. От Jones Lang LaSalle отбелязват, че предлагането на първокласни офиси под наем на някои пазари, особено в Лондон, Париж и Москва, остава ограничено поради стабилизирането на наемите и растежа. По-голямата част от това предлагане идва от наематели, които са се преместили в по-големи офиси през последните месеци, а този тип второкласни площи продължават да се предлагат на цени, значително по-ниски от първокласните.

През второто тримесечие в Европа са завършени около 670 хил. кв. м нови офис площи, което е рекордно нисък обем и с над 50% под средните нива за изминалите 10 години. В Москва спадът е до под 100 хил. кв. м, а в Лондон към пазара са добавени едва 8 хил. кв. м.

"За цялата година очакваме да бъдат завършени около 3,9 млн. кв. м нови офис площи. Това е най-ниският обем от повече от десет години, а този фактор се очаква да доведе до още увеличение на наемите на редица пазари," посочва Бил Пейдж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още