IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската Tata пуска къща за 700 долара

Жилището с площ 20 кв. м ще бъде предлагано в пакет, включващ врати, прозорци и покрив

17:12 | 28.07.11 г. 3
Индийската Tata пуска къща за 700 долара

Индийската компания Tata, която създаде най-евтината кола в света, разкри подробности около най-новия си продукт за бързорастящото население на страната - къща, която струва едва 700 долара и може да бъде построена за седмица.

Tata, производител на автомобила Nano, който струва 2500 долара, съобщи, че жилището с площ 20 кв. м ще бъде предлагано в пакет, включващ врати, прозорци и покрив. "Вече сме подготвили два-три различни дизайна след обсъждания с потребители", заяви Сумитеш Дас, който ръководи проекта в Tata. "Надявам се, че в рамките на следващите шест до осем месеца ще можем да пуснем продукта на индийския пазар", допълни той, цитиран от AFP.

Базовият модел на т.нар. "Nano" къща ще струва 32 хил. рупии (720 долара). За облицовка на външните и вътрешни страни ще бъдат използвани кокосови влакна или юта. Максималният живот на конструкцията ще бъде 20 години.

Къщата, която в момента се изпробва в щата Западна Бенгалия, ще се продава и в по-голяма версия от 30 кв. м, както и с екстри като слънчев панел за покрива и веранда.

Tata се надява да продава къщата на частни купувачи, които имат парцели, както и на щатските правителства, планиращи големи жилищни проекти за милионите бедстващи и бездомни индийци.

Автомобилът на Nano привлече световното внимание при пускането си през 2009 г., но продажбите не оправдаха очакванията поради забавяния в производството и проблеми с безопасността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 12 години
Ето разположението на стаите:http://***.the9billion.com/2011/07/26/tatas-new-flatpack-nano-house-can-be-purchased-for-us700/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
Може би в Индия има правителство наистина загрижено за бедните. При техния климат какво му е с лека конструкция да спретнеш къщурка, изкушен съм да кажа колиба. Само ураганния вятър ти е проблем при разработката. Желая им успех. Дано и за нашия климат подготвят нещо - за буря, за тежък сняг, за минусови студове, поледици и т.н. Мисля , че новите технологии, модерните материали , лесните изолации, здравите плоскости и др. могат да помогнат и у нас да има по-евтини сглобяеми къщи. Въпреки , че 1/3 от селските къщи са необитаеми и не знам защо да строиш колиба ако има наоколо евтини къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Ама с идеалните части и на шпакловка и замаска ли? това e цена предполагам за 1 кв/метър е ;) :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още