IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на офиси в Азия растат най-бързо в Пекин и Джакарта

Ръст на наемите през второто тримесечие е отчетен и в 13 други града в региона, но на други като Токио е регистриран спад

13:17 | 05.08.11 г.
Наемите на офиси в Азия растат най-бързо в Пекин и Джакарта

Наемите на офиси в Пекин и Джакарта са се повишили с около 15% през второто тримесечие на годината спрямо предишния тримесечен отчетен период, сочат данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от Ройтерс. Това е най-бързото покачване сред 27 азиатски пазара и се дължи на силния корпоративен растеж и ограниченото предлагане, обясняват от компанията.

За периода ръст на наемите се наблюдава и в 13 други града, но нивото им остава непроменено или бележи леко понижение на останалите пазари. В Токио, например, цените са паднали с 0,4% след цунамито и ядрената криза, се казва в тримесечния доклад на компанията.

Прогнозите й са за охлаждане на офис наемите към края на годината на фона на съкращаването на разходите от страна на международните фирми, особено на финансовите, заради забавянето на глобалната икономика, твърди шефът на отдела за азиатските и тихоокеанските пазари на JLL Джеръми Шелдън.

В региона като цяло средният тримесечен ръст на капиталовите стойности е 2,4% за периода април-юни в сравнение с 3,1% за трите месеца до март.

"Ръстът на цените и обемът на сделките започват да се стабилизират, което не  е обезателно нещо лошо след огромната изменчивост през изминалите три-четири години", казва Стюърт Кроу, който ръководи отдел „Капиталови пазари“ на JLL в региона.

Според консултантската компания наемите на офисите и капиталовите стойности могат да се повишат с до 45% в Азия през тази година благодарение на силните икономики и инвеститорското доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още