IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз прогнозира скок в цената на газа от октомври с 20%

Причините за евентуалното драстично поскъпване на синьото гориво са основно в цените на петрола и курса на долара спрямо лева

13:16 | 12.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз прогнозира скок в цената на газа от октомври с 20%

“Булгаргаз” ЕАД прогнозира цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2011 г. от 668,57 лв./1000 куб. м без ДДС, съобщиха от компанията.

Посочената прогнозна цена е с почти 20%  (със 111,35 лв./1000 куб. м) по-висока от сегашната и при това, без в нея да е включен т.нар. недовзет приход от “Булгаргаз” ЕАД за предходни периоди.

Прогнозираният скок в цената се дължи основно на високите цени на алтернативните на природния газ петролни продукти от последните месеци (най-вече петрола), обясняват от газовото дружество. Другите причина са по-високият курс на лева спрямо щатския долар и предвижданията за увеличаване на вноса на природен газ през зимния период.

Всички допълнително настъпили изменения, влияещи върху образуването на цената на природния газ (цени на петролни продукти, курс на лева спрямо долара и количества газ), ще бъдат отчетени в окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за цената на природния газ за периода октомври-декември. То ще бъде внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в началото на септември, уточняват от "Булгаргаз".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още