IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Букурещ може да се повишат с 5% през 2012

Средната цена на новото строителство днес е 950 евро на кв. м, а очакваният ръст за 2013 г. е 10%, смятат консултанти

13:00 | 15.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нова жилищна сграда в Румъния. <em>Изображение: Parcul cu Salcami</em></p>

Нова жилищна сграда в Румъния. Изображение: Parcul cu Salcami

Жилищните цени в Букурещ може да се покачат с 5% догодина, преди да отчетат още по-сериозен ръст през 2013 г., когато е вероятно повишението да е от 10%, сочат данни на консултантската компания DTZ Echinox.

Цените за жилищата ново строителство в румънската столица изглежда достигнаха известна стабилност, след драматична волатилност през последните пет-шест години.

Средната цена на новопостроените жилища в момента е около 950 евро на кв. м.

Инвентарът от нови жилища в Букурещ се очаква да достигне 15 700 единици до края на 2011 г. За тази година са обявени 1000 апартамента, които се очаква да бъдат завършени, което е значително по-малко от 4100 апартамента, завършени през 2010 г.

Според компанията броят от около 20 хил. жилища, които сменят собственика си годишно, ще остане сравнително непроменен и занапред, като новите апартаменти ще представляват между 15 и 25% от тях в средносорчен план.

По отношение на достъпността на цените на жилищата от DTZ Echinox смятат, че средностатистическият жител на Букурещ не може да си позволи средностатистическо жилище в столицата. Това е една от причините броят на сделките да е все още по-нисък в сравнение с други европейски столици.

Броят на продадените апартаменти в Букурещ през 2010 г. бе 1500, което е значително по-ниско от Варшава, където миналата година бяха продадени 10 260 апартамента, или около седем пъти повече, казват от компанията. В Будапеща техният брой е 2,5 по-висок в сравнение с Букурещ (3 885 единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 12 години
"По отношение на достъпността на цените на жилищата от DTZ Echinox смятат, че средностатистическият жител на Букурещ не може да си позволи средностатистическо жилище в столицата. Това е една от причините броят на сделките да е все още по-нисък в сравнение с други европейски столици."Това е нонсенс. Това значи, че има много неизползвани имоти в Букурещ. Това значи че има много неподдържани жилища там. Че има ниски нива на данъците върху имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още