IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се понижиха, слухове засегнаха търговията в Германия

Банковите книжа поскъпнаха в по-голямата част от Европа с изключение на Гърция

19:46 | 25.08.11 г. 2
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Основните европейски индекси затвориха с понижения в четвъртък, слагайки край на продължилата три сесии серия от повишения и сменяйки рязко посоката в следобедната търговия заради спекулации, че някои държави планират да удължат забраната за къси продажби, предаде MarketWatch.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 1,2% до 227,07 пункта, след като постигна ръст през предходните три сесии. Най-големият губещ от състава на индекса беше Premier Oil PLC, чиито акции поевтиняха с 9,7% в Лондон, след като резултатите на компанията за полугодието предизвикаха опасения за способността й да реализира заложените за 2012 производствени цели.

Германският индекс DAX 30 отбеляза спад от 1,7% до 5 584,14 пункта. В един момент по време на сесията индексът беше загубил 4%, засегнат от непотвърдени слухове.

Атиф Латиф, директор търговия в Guardian Stockbrokers в Лондон, казва, че е имало спекулации, че „правителството ще хармонизира забраните за късите продажби”.

Той отбелязва също, че е имало непотвърдени слухове, че кредитният рейтинг на Германия може да бъде понижен. CNBC съобщи, че трите големи рейтингови агенции са потвърдили рейтинга на страната от AAA.

Най-големите губещи от състава на DAX бяха компанията за комунални услуги RWE AG и химическият гигант BASF SE. Техните акции поевтиняха с 3,9% и 3,3% съответно.

В Атина банковите книжа отбелязаха рязък спад. Цената на акциите на Alpha Bank падна с 9,1%, на EFG Eurobank Ergasias – с 5,6%, а на National Bank of Greece – с 4,8%.

За разлика от гръцките банки, книжата на много банки в Европа поскъпнаха.

Цената на акциите на Credit Agricole скочи с 4,8%. Френската банка отчете спад на нетната печалба за второто тримесечие от 11% заради експозицията си към Гърция, но въпреки това резултатите се оказаха по-добри от очакванията на анализаторите. Акциите на други френски банки също поскъпнаха, като цената на тези на Societe Generale се повиши с 2,6%, а на BNP Paribas – с 2,7%.

Въпреки това френският индекс CAC 40 се понижи с 0,7% до 3 119 пункта, повлечен от медийния конгломерат Vivendi, чиито книжа поевтиняха с 3,3%. След приключването на сесията Франция удължи забраната за къси продажби на финансови акции до ноември.

В Лондон банковите книжа също поскъпнаха. Цената на акциите на Barclays PLC се повиши с 5,6%, а на Royal Bank of Scotland Group PLC – с 5,5%. Тези ръстове обаче се оказаха недостатъчни да издърпат британския основен индекс FTSE 100 на положителна територия. Той загуби 1,4% до 5 131,10 пункта под натиска на спада на цената на акциите на застрахователната компания Admiral Group PLC с 5,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
незнам вече да обръщаме ли внимание на тези индекси, всичко е една голяма спекула. факта за задлъжнялостта си остава и Германия сами си го вкараха като наляха милярди на Гърция. Силна икономика, слаба политика. Меркел за нищо не става. Точно политиците трябва да следят пазарарите, а не обратното както тя казва, защото се получават балони с горещ въздух. Неможе да си сляп за икономическите промени и да си налгаш мнението само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Пускам СЛУХЗлатото ще падне до 1грам =1грам и 1 швейцарец=2европееца или обратно не знам как беше но е слух, това е важно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още