IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърският парламент прие мерки за намаляване на бюджетния дефицит

Планът предвижда спестяването на 750 млн. евро, от които 160 млн. ще дойдат от увеличаване на ДДС от 15 на 17%

10:24 | 27.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кипърският парламент прие мерки за намаляване на бюджетния дефицит

Кипърският парламент прие план за бюджетни икономии, за да не се наложи страната да търси помощ от ЕС, съобщават световните агенции.

Планът предвижда спестяването на 750 млн. евро. От тях 160 млн. ще дойдат от увеличаване на ДДС от 15 на 17%. Гласуването на това предложение обаче беше отложено за15 септември.

Съгласно плана с 10% ще се намали началната заплата на кипърските чиновници. От 10 на 15% ще се увеличи данъкът върху лихвите по спестовните влогове. От 30 на 35% се увеличава данъкът върху доходите на хора, печелещи над 60 хил. евро годишно.

Държавните чиновници вече ще внасят най-малко 3% от заплатите си в пенсионни фондове. Досега тези разходи се поемаха от държавата.

Планът беше одобрен след едноседмични дебати между опозицията и комунистическото правителство, което има малцинство в парламента.

Правителството обеща да съкрати 5000 работни места в държавната администрация за пет години.

Мерките в плана за икономии ще намалят дефицита на Кипър на 5,5% за тази година и на 2,5% догодина.

Кипър преживява тежка икономическа криза, съпътствана от финансова криза. Ситуацията се влоши от експлозията през юли във военноморска база край Лимасол, при което загинаха 13 души и пострада главната електрическа централа на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
За какво говориш? България е много далеч от задлъжнялостта и бюджетния дефицит на Кипър, нито пък има експозиции към гръцки банки. Вдигат данъците защото нямат друг избор - ние защо да го правим?! Единственото, с което бих се съгласил е, държавните служители да си внасят сами осигуровките - така би било по-честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
sena5
преди 12 години
добре е и нашите управници да прочетат тези мерки и да го приложат и тук..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още