IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външният министър на Германия стана обект на критики заради изказване за Либия

Според Вестервеле не бунтовниците и въздушната подкрепа на НАТО, а икономическите санкции на ООН са сломили съпротивата на режима на Муамар Кадафи

10:35 | 27.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Външният министър на Германия стана обект на критики заради изказване за Либия

Външният министър на Германия Гидо Вестервеле стана обект на критики в страната, вкл. и в средите на собствената си партия, заради изказване за Либия, съобщава Ройтерс.

В изявление тази седмица Вестервеле каза, че икономическите санкции на ООН, а не бунтовниците и въздушната подкрепа на НАТО са сломили съпротивата на режима на Муамар Кадафи. "Санкциите и международната изолация бяха от голямо значение и това попречи на режима на Кадафи да получава нови доставки", констатира първият германски дипломат.

Тези негови думи предизвикаха гневна реакция в Германия, даже и от страна на членове на неговата Свободна демократическа партия.

През март т.г. Германия разсърди съюзниците си, като се въздържа при гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност, разрешила военна операция за налагането над Либия на зона, забранена за полети. Вестервеле защищаваше като правилно това решение даже след като критици обвиниха него и канцлера Ангела Меркел, че разбиват единодушието в НАТО заради вътрешнополитически цели, тоест заради регионалните избори в Германия през март, припомня Ройтерс.

По време на многомесечната кампания на НАТО над Либия Гидо Вестервеле изразяваше съмнения относно употребата на сила срещу либийския режим - нещо, което би могло да бъде прието добре от миролюбиво настроените германци. Но партията му бе победена на изборите, а анкетите показаха, че мнозина избиратели са загрижени от факта, че Германия се изолира от съюзниците си заради Либия.

Гидо Вестервеле е най-непопулярния външен министър на Германия в следвоенната й история. Рейтингът на неговата либерална партия спадна и по-рано тази година той бе принуден да се оттегли от ръководния пост в нея.

На пресконференция днес Кристоф Стегманс, говорител на канцлера Меркел, подкрепи Вестервеле, като каза, че канцлерът "напълно се съгласява с коментарите на външния министър". На въпрос дали Меркел е съгласна с думите, че санкциите на ООН са изиграли решаваща роля говорителят отвърна: "Неща, които са очевидни от само себе си, не е нужно да бъдат казвани". Стегманс окачестви като неоснователни твърденията, че Германия се е самоизолирала.

Но бившият лидер на свободните демократи и бивш вътрешен министър Герхард Баум заяви, че "доктрината на въздържане" на Вестервеле е нанесла големи вреди и че сега той се държи като "арогантен всезнайко", съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
NATO постигнаха целта си: след такива изказвания като това :.......По-рано ООН заяви, че отделни действия, извършени във военния конфликт в Либия, могат да се разглеждат като военни престъпления или престъпления срещу човечеството........или има или няма!? Какво е това (отделни), пък и като ООН дава Крадени пари на бандити, не е ли това съучастие във военно престъпление? Къде бяхте вие- гадове от ООН, когато се насъскваха т. нар. " бунтовници " в Либия срещу Муамар Кадафи? Войната не е ли престъпление? И в двата случая става въпрос за убийства. Наемните войници са си платени убийци. Ако някой е мобилизиран въпреки волята е нещо съвсем друго, но тук става въпрос за доброволен акт. Защо НАТО не подкрепи възстанниците в Лондон.... а??? ООН (Организацията на Осраните Нации )- долни *** на дивашкия американски империализъм! Някой ден всичко ще й се върне на Европата, за всичките злини, които е предизвикала по света в продължение на векове. Хуните отново ще опожарят Рим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още