IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТ Инвест ГмбХ спечели конкурса за приватизацията на Булгартабак

АПСК прие офертата от 100,1 млн. евро на кандидата, като му дава срок от 15 дни да сключи приватизационен договор

11:36 | 31.08.11 г. 18
БТ Инвест ГмбХ спечели конкурса за приватизацията на Булгартабак

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) определи БТ Инвест ГмбХ, Австрия за победител в конкурса на един етап за приватизацията на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на Булгартабак - Холдинг АД, София. АПСК не се възползва от възможността да не сключи сделка заради неудовлетворителна цена.

Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни от датата на решението за избор, което бе обявено днес. Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

В същия срок купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договор в Надзорния съвет.

БТ Инвест ГмбХ предложи цена от 100,1 млн. евро (33,29 лв. на акция), инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителния срок от пет години от 5 000 тона за всяка от 5-те години.

След направена проверка в Централен депозитар АПСК официално опровергава появило се в медиите твърдение за запорирани акции на Булгартабах Холдинг или дъщерните дружества, подлежащи на приватизация.

Държавата ще получи повече от 100,1 млн. евро от приватизацията на Булгартабак, защото предвидливо изтегли 21,7 млн. лв. от паричните средства на холдинга, гласувайки си дивидент на база неразпределената печалба за минали години.

Условието за изкупуване на тютюн бе с най-голяма тежест (60%) сред критериите в конкурса за приватизацията на Булгартабака.

За първото полугодие на 2010 г. Булгартабак холдинг АД реализира 2,89 млн. лв. консолидирана печалба. Основната част от продажбите на холдинга са за износ, а двете му цигарени фабрики са в Благоевград и София.

Досегашните доходи на държавата от холдинга бяха символични, а именно 2,3 млн. лв. от дивиденти за 2009 г., 66,5 млн. лв. за 2008 г. (дивидент на база продажбата на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора и неразпределена печалба от минали години), 5,6 млн. лв. за 2007 г. и т.н. От тези суми делът на държавата е 79,83%.

Вижда се, че от дивиденти държавата получава по едва няколко милиона на година, като се изключи дивидентът за годината, в която бяха продадени цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора. 

В началото на 2005 г. British American Tabocco предлагаше 250 млн. евро за фабриките в София, Благоевград и Пловдив, като директорите на Булгартабак можеха да финализират сделката. За провала на приватизацията тогавашният вицепремиер Лидия Шулева обвини опозицията и ДПС.

Тогава Шулева заяви, че "след две години цените на българските и вносните цигари почти ще се изравнят, а българските фабрики няма да са в състояние да достигнат качеството на производство на чуждестранните". С влизането на България в ЕС акцизът на местните и вносните цигари бе изравнен, което премахна конкурентното предимство на Булгартабак и съответно цената му вече е по-ниска. Но държавата компенсира по-ниската цена с факта, че вече няма преференциален акциз.

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
Уф, че мирише...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 12 години
Не може да се сравнявят 518 млн. евро с акцизно преимущество със 100 млн. евро без акцизно преимущество. Трябват детайлни сметки, за да се види кое е по-печелившо за държавата. Може би 100 млн. евро е по-добре.Бизнесът е сложен. Не може отгоре отгоре да се правят популистки изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 12 години
SEBULBA казвате "Да припомним за колко мина подобна сделка в Сърбия (при това техните предприятия са по-малки, Сърбия не е член на ЕС, и сделката беше само за 66% от акциите им!):"Е точно защото не са в ЕС цената им е голяма. Защото докато България бе извън ЕС Булгартабак беше с преференциален акциз и печелеше. Сега сме в ЕС и не печели, защото не може да има преференции.Та в Сърбия в тези 518 млн. евро влизат не само заводите, а НАЙ-ВЕЧЕ акцизното монополно преимущество. Ще го обясня и така. Сърбита казват, даваме ви нещо, което ще ви прави яки кинти, защото ще имате по ниски акцизи от тези на вносните цигари, но искаме 518 млн. евро.2/3 от цената на цигарите е акциз и ДДС, дори да не беше и повече. Годишно Булгартабак прави по 300 млн. лв., значи някъде по света (повечето му са за износ) държавите прибират 600 млн. лв. от акциз и ДДС само за 1 година.Сметни колко бързо се избиват тези 518 млн. в евро в Сърбия от акцизно преимущество.И се замисли дали сърбите са спечелили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Батя
преди 12 години
Стига бе пич, кви са тия сравнения. С кои времена сравняваш, с кои пазарни дялове. Кражбата я направиха Доган и Станишев, че не го продадоха когато трябваше.А че сега е спек и инвеститори трудно правят сделки и дават пари, надали са виновни от ГЕРБ.Да го махат, цената е такава каквато е готов да даде пазарът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Браво на гербаджиите. Осигуриха с един удар парите за подслушване за две години напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
SEBULBA
преди 12 години
ЕГАТИ НАГЛАТА КРАЖБА !!! НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО !!! И ТИЯ СА КАТО ОНИЯ !!! За жълти стотинки разпродават държавата !!! Че тя фалиралата Гърция продава по-скъпо предпирятията си!Криза, не-криза, реалната цена тука е над 400 000 000 ЕUR (Четиристотин милиона евро) Да припомним за колко мина подобна сделка в Сърбия (при това техните предприятия са по-малки, Сърбия не е член на ЕС, и сделката беше само за 66% от акциите им!): Бритиш Американ тобако и Филип Морис купиха Дуванска индустрия (Ниш и Врание) за 518 милиона евро "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
BigBear
преди 12 години
Тази сага трябва да свършва вече. Да го продават , ако го отложат още веднъж може да се наложи да го ликвидират. Пушенето е вредно за здравето и за личните финанси и хората го осъзнават все повече. Забраняват го на все повече публични места, акцизите в Европа са в посока повишение. Отделно всички ангажименти на държавата към тютюносъбирачите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
хендехох
преди 12 години
Супер изгодна сделка за държавата. Нещо което ти носи по 2 млн. лв. на година, го продаваш за 200 млн. лв., тоест 100 пъти повече!!!Все едно ако някой изкарва 20 000 лв. на година от заплати, да му дадат наведнъж 2 000 000 лв.Освен това се решава проблема с партийните касички, с изнудването на синдикатите и на ДПС електората.Поздравления за Трайков, Дянков и Борисов, за страхотната сделка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още