IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните храни на едро са поскъпнали с над 20% за година

Изключение прави цената на олиото, която се е понижила с 11%, сочат данните на стоковата борса

15:43 | 31.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Основните храни на едро са поскъпнали с над 20% за година

Цените на едро на почти всички основни хранителни стоки отбелязват ръст към края на август спрямо година по-рано, сочат данните на Софийска стокова борса (ССБ).

Миналата година през август сделки с пшеница от нова реколта са се сключвали при 260 лв./т, докато сега, също за жито от нова реколта, се сключват при 310-320 лв./т, т.е. повишението на цената е с 22%. В същото време обаче през януари-февруари тази година се сключваха сделки за хлебно зърно и при около 450 лв./т. Понижението на цената на житото спрямо началото на годината у нас и в Европа се дължи основно както на сезонните фактори, така и на последната прогноза за световното производство на пшеница на Световния съвет по зърното.

Според тази прогноза добивът в световен мащаб ще бъде 672 млн. т, т.е. с 23 млн. т повече от миналата година. В това число прогнозата за Европа е за добиви от 133 млн. т, а за България – от 4,1 млн. тона. В същото време обаче расте и потреблението на зърно, така че анализаторите не дават сигурни прогнози дали цената му в Европа ще пада в близко време. 

Освен това както при зърното, така и при други основни хранителни стоки трябва да се има предвид и влиянието на световните стокови пазари, което оказват крупни сделки на големи инвестиционни фондове.

Прогнозата на Световния съвет по зърното е за 860 млн. т добиви от царевица в света тази година, което е с 40 млн. т повече от предходната реколта. От друга страна, потреблението на царевица нараства, включително и за горива, а така наречените преходни запаси намаляват.

През август миналата година у нас се сключваха сделки на едро за царевица при 375 лв./т*, а сега – при 450 лв./т (повишение от 20% за година).

Същата тенденция може да се забележи и при маслодайния слънчоглед, който през август миналата година се е търгувал у нас при 650 лв./т, а сега – при 800 лв./т (повишение за година с 23%). В същото време, в очакване на новата реколта от слънчоглед, която както у нас, така и в света се очаква да е висока, суровото олио в Ротердам значително поевтиня за последния месец до около 1320 долара/т.

Средните цени на едро без ДДС у нас за бутилираното олио от 1 л към края на август са 2,25 лв./л, докато миналата година по това време са били 2,5 лв./л (понижение от 11% на годишна база).

Не така стои въпросът с цената на захарта. Въпреки че през последната година на борсата в Лондон тя имаше както върхове, така и спадове (включително и заради сделки на големи инвестиционни фондове), през август на годишна база цената й се е покачила с около 30%.

У нас средната цена на едро без ДДС на пакетираната захар от 1 кг сега е 1,88 лв./кг, докато миналата година по това време е била 1,29 лв./кг (увеличение от 46% за година).

*Посочените цени в лева са без включен ДДС
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Горе-долу дава представа за средния процент инфлация за година . И така -къде има лихва 20 % ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още