IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставените крайбрежни вили на клана Кадафи разкриват охолство и лукс

Сега в пищните вили са се настанили бунтовниците

16:07 | 31.08.11 г. 1
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Бунтовник пред резиденцията на Кадафи в комплекса Баб ал-Азизия в Триполи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бунтовник пред резиденцията на Кадафи в комплекса Баб ал-Азизия в Триполи. Снимка: Ройтерс

Позлатени прибори и кристални чаши за шампанско, костюми "Версаче" и "Армани" и купища необувани дизайнерски обувки са всичко, което е останало в луксозните крайбрежни имоти на децата на Муамар Кадафи, пише Ройтерс.

Модерните крайбрежни вили са свидетелство за това, че семейство Кадафи не само управляваше Либия, но я и притежаваше, и смяташе петролните й богатства за лично наследство. Сега обаче паркираните край тези разкошни вили автомобили вече не са луксозни лимузини, а разнородна смесица от джипове и пикапи с монтирани на тях картечници, принадлежащи на сформираната от тълпата армия цивилни, която въстана и свали клана Кадафи.

Точно тези бойци сега спят в спалните с италиански дизайн, килими "Пиер Карден" и дивани "Бърбъри", отдъхвайки в края на мюсюлманския месец рамадан.

"Дойде денят, за който сме мечтали цял живот. Плажът беше запазен за синовете на Кадафи, техните семейства, приятели и управляващия елит", казва Кабет, юридически съветник в икономическия съвет на Либия, преди да се присъедини към революцията през февруари.

"Те се наслаждаваха на богатствата на Либия, не ние. Либийците нямаха никакъв достъп до това", допълва той.

Либийците изобщо не можеха да плуват тук или дори да припарят до тези порти. Какво е ставало с онези, които са дръзвали да се приближат до тези стени, не се знае, може би са ги застрелвали, отбелязва Кабет.

Това затворено селище, наречено Регата, е едно от двете мини градчета в слънчеви багри, построени край пясъчните средиземноморски брегове западно от Триполи - защитени и частни курорти със свой собствен, съобразен с безброй изисквания облик.

В тях има супермаркет и водолазни центрове, тенис кортове и футболни игрища, ресторанти и клиники. Някои разполагат със собствена зала за фитнес и басейни, а наблизо са закотвени яхти.

"Това е само частичка от богатството им, от многото къщи, които притежават тук и в чужбина, и милиардите им", казва Абдел-Салам Килани - офицер, дезертирал от войските на Кадафи през февруари.

„Милионите, които имат, не струват нищо“

Във вилата на Саади Кадафи костюми, кашмирени палта, вратовръзки и обувки на почти всички световноизвестни дизайнери лежат разхвърляни по пода. Изоставените отворени куфари подсказват, че собствениците им са бързали да напуснат.

Наоколо има записи на "Пинк Флойд", на популярния ливански певец Джордж Уасуф и на телевизионния сериал "Западното крило", както и разпечатани страници от новинарските бюлетини на "Ал Джазира", в които става дума за бягството на туниския президент Зин ал Абидин бен Али.

Кадафи очевидно са били страстни любители на луксозните вещи, но не и на книгите. Единствената книга във вилата на Мохамед Кадафи, който избяга в Алжир, се казва "Бягства на тялото и душата" и е за медитация. Къщата му е окичена със снимки на спортни клубове, знамена, със спортни сувенири и снимки на семейството му. Изоставените разписания на полетите до съседни арабски държави изглежда са едно от нещата, занимавали собствениците напоследък.

Новите "квартиранти" изглежда се чувстват добре в елегантно обзаведената къща с 13 спални къща на Айша, където всеки от бойците си има своя стая. Бунтовниците са опаковали фотоалбумите й в кашон с изключение на една скъсана снимка, на която Айша е с баща си на по-млада възраст.

Затвореното селище Регата на около 12 километра западно от Триполи е само един от многото имоти на семейство Кадафи. Само близки приятели, многобройните родственици и управляващи сътрудници са споделяли техния свят.

Отвъд скрития зад зидове комплекс либийците живеят в бедни, занемарени жилища, работят за нищожна или скромна заплата, която им стига колкото да свързват двата края.

"Вижте, къде мислите е отишло богатството на Либия? Кадафи притежаваше Либия", казва 47-годишният бунтовник Наджиб Кабет.

Макар че тези пищни вили разкриват злоупотребите на рода Кадафи с либийските богатства и подчертават социалното неравенство в страната, малцина либийци са знаели за съществуването им, докато те не бяха открити от бунтовниците.

Повечето от бойците, настанили се в комплекса, са от бедните Западни планини (Джебел Нафуса), но изглежда не завиждат за лукса. Повечето като че ли дори не са впечатлени от изобилието и разкоша наоколо.

"Този начин на живот не означава нищо за нас", казва 26-годишният боец от Зинтан Ибрахим Мадани.

"Нека знаят, че милионите, които притежават, не струват нищо. Народът плати с кръвта си за свободата. Най-важното нещо е, че народът се отърва от тях. Дано новото поколение се радва на по-добро образование, по-добра държава и по-добър живот". Те изпиха кръвта на тази страна, казва Мадани.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 12 години
Е, този филм сме го гледали в България. 1944г.-"народната власт"... После симулациите след дворцовия преврат 1989г... Накрая се оказва, че борците се оказват много по-големи *** от тези срещу, които са се "борили"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още