IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката банка Piraeus е поискала извънредно финансиране от държавата

Банката е получила достъп до механизма за извънредно подпомагане на ликвидността на гръцката централна банка при лихва, по-висока от тази на ЕЦБ

18:53 | 31.08.11 г. 4
Гръцката банка Piraeus е поискала извънредно финансиране от държавата

Четвъртата по големина гръцка банка Piraeus е била принудена да използва извънредно финансиране от централната банка на страната , след като се оказа без приемлива допълнителна гаранция, която да й позволи достъп до по-евтините фондове на Европейската централна банка, съобщи Ройтерс.

Гръцките банки са зависими от ЕЦБ за своята ликвидност, след като бяха изключени от световните финансови пазари заради опасения за дълга на страната си.

Piraeus е първата банка, която признава, че се нуждае от извънредно финансиране.

„Получихме достъп до механизма за извънредно подпомагане на ликвидността през третото тримесечие“, заяви представител на кредитната институция, след като тя съобщи за загуба от 820 млн. евро през първата половина на годината. „Това ни осигурява повече пространство за действие, повече гъвкавост. То е по-скъпо от заемите от ЕЦБ. Цената е около 3,5% в сравнение с 1,5% при ЕЦБ“, обясни той.

Механизмът за извънредно подпомагане на ликвидността представлява на практика заем от гръцката централна банка за кредитни институции със слаба ликвидност, но платежоспособни.

Засегнати от стабилния отлив при депозитите, гръцките кредитни институции вече са заели над 100 млрд. евро от ЕЦБ, използвайки като допълнителна гаранция гръцки държавни облигации.

Piraeus съобщи, че нетната й загуба за първата половина на годината се дължи на участието и в програмата за доброволна обмяна на дълга, която цели да облекчи дълговото бреме на Гърция. Това се е отразило в загуба от 1 млрд. евро преди облагането с данъци.

Понижаването на кредитния рейтинг на страната, отлива на депозити и нарастващите лоши кредити при задълбочаваща се рецесия принудиха гръцките банки да преминат към сливане с цел увеличаване на финансовата им стабилност и в опит да получат отново достъп до кредитните пазари.

В понеделник втората и третата гръцки банки според пазарната си капитализация Alpha Bank и EFG Eurobank се споразумяха за сливане, формирайки по този начин най-голямата банка в Югоизточна Европа, което породи очаквания за още подобни сделки в банковия сектор на страната.

Самата Piraeus през миналата година обмисляше вариант за сливане с държавната  ATEbank, а преди това отказа и предложение от Marfin Popular.

В момента пълзят слухове за обединението и с гръцката централна банка или Marfin Popular.

Вчера обаче изпълнителният директор на централната банка Апостолос Тамвакакис обяви, че финансовата институция няма да бърза с мащабни стратегически ходове, преди да има по-голяма яснота за резултатите от плана за обмяна на дълга и проверката за лошите кредити на гръцките банки, която тече в момента.

Според него след обявеното сливане на  Alpha Bank и EFG Eurobank се очакват още обединения.

„Това отвори вратата за още промени, които ще оформят много положителна картина в банковата система“, заяви председателят на  Bank of Greece Йоргос Провопулос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Камъчето от което почва лавината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
А да видях в статията пише: "механизма за извънредно подпомагане на ликвидността" - Това пък какво е и как има в него 10-20 млрд за закъсали частни фирми, които използват парите за правене на пари, като се има в предвид, че парите са създадени като средство за развитието на търговията и не са стока, която може да се развали или повреди (ако се повреди се подменя, понеже няма търговска стойност).Но никъде по света не подменят развалени например: ДОМАТИ, ХЛЯБ, МЕСО, а хартията(виртуалните пари) се подменя, за да служат за размяна на стоки и услуги.Кои е заделил тези 10-20 пособия за размяна на блага?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
В новия план за Гърция има предвидени между 10 -20 млрд за такива случаи./за гръцките банки беше ясно ,че ще го закъсат при преструктуриране/.Затова и лихвата е 3.5%-като на целия пакет.Това беше ясно казано още при приемането на втория план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Поправете ме ако бъркам, но нали Гърция е фалирала и ЕЦБ, МВФ, СВ и др. държавни банки и отпускат кредити да си погасява старите кредити към същите ЕЦБ, МВФ, СВ и др. държавни банки?(обиколки)Е от къде ще и предоставят "пари"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още