IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saab потърси защита от банкрут

Собственикът на компанията пробва различни варианти, за да я спаси, преди да пристъпи към доброволната й реорганизация

10:45 | 07.09.11 г. 1
<p>
	Снимка: Saab</p>

Снимка: Saab

След огромни загуби през първото полугодие шведският автомобилопроизводител Saab подаде молба за защита от банкрут, съобщи CNBC.

Собственикът на автомобилния концерн - Swedish Automobile, поясни, че започва „доброволна реорганизация“ на компанията заради „ограничените разполагаеми финансови средства, за да бъде подсигурена стабилността на автопроизводителя в краткосрочен план, докато се набере допълнително финансиране“.

Saab изпитва сериозни финансови затруднения вече месеци наред. Първо, след кошмарни преговори с бившия собственик General Motors, брандът беше купен от Spyker Cars, след като Koenigsegg Group се отказа от сделка с американския автомобилен гигант. В последствие  Spyker се преименува на Swedish Automobile NV.

Saab не беше далече от възможността да получи германска подкрепа, но преговорите с BMW за сътрудничество в производството се провалиха. Компанията се опита да пробие и на китайския пазар в опит да се спаси и да възобнови спряното през април тази година производство в заводите в Швеция. Компанията подписа предварителен договор с китайския концерн Youngman Lotus Automobile за придобиването на 29,9% от компанията майка Spyker Cars. Китайците са били готови да платят 136 млн. евро за пакета акции. 

Преди това китайският дилър на автомобили Pangda инжектира в шведската компанията 109 млн. евро срещу 24% от акциите й, а фирмите ще създадат съвместна компания с дялово участие 50 на 50 процента за автомобилите Saab в Китай. 

Към средата на годината обаче стана ясно, че шведската автомобилна компания няма как да плати заплатите на своите служители и работници. На фона на исканията на кредиторите започна разпродажба на имоти, за да се набавят свежи средства. 

Продадената през 2010 от General Motors на Spyker Saab страда от липса на финансови средства. След сделката компанията натрупа дългове за над 100 млн. евро и не можеше да плаща своевременно сметките на доставчиците си. Те, от своя страна, предпочетоха временно да преустановят доставките на някои от най-важните части.

За Saab работят 4000 души в Швеция, повечето в завода й в югозападния град Тролхетан. За подизпълнителите й обаче работят около 25 хил. души.

След като новите затруднения на компанията станаха известни, акциите на концерна през миналата седмица спаднаха с почти 13% до 67 цента. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dani5
преди 12 години
СААБ не го продадоха на руснаците и скоро ще съжаляват, защото утре вероятно ще го купят китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още