IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрген Щарк напуска ЕЦБ заради програмата за изкупуване на облигации

Оттеглянето ще се осъществи до края на годината, след като бъде намерен заместник на члена на Управителния съвет на Европейската централна банка

18:09 | 09.09.11 г. 6
<p>
	Юрген Щарк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юрген Щарк. Снимка: Ройтерс

Членът на Управителния съвет и главен икономист на Европейската централна банка Юрген Щарк напуска поста заради разногласия с политиката на финансовата институция за изкупуване на държавни облигации на членки на еврозоната, съобщи Ройтерс.

От ЕЦБ уточниха, че той ще напусне преди края на годината, след като му бъде намерен заместник. Курсът на еврото веднага се понижи.

Действията на Щарк могат да увеличат разногласията в ЕЦБ за начина на справяне със задълбочаващата се дългова криза в еврозоната и да подкопаят обществената подкрепа на Германия за еврото.

Според Ройтерс ранното оттегляне на Щарк, чийто мандат изтичаше през май 2014 г., ще увеличи пропастта между ЕЦБ и традиционалистите в германската централна банка.

Бившият президент на Bundesbank Аксел Вебер, който бе основният претендент за наследник на настоящия президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише след оттеглянето му през октомври, напусна поста си и се отказа от надпреварата през февруари именно в знак на протест срещу настоящата политика.

„Щарк споделя мнението на Аксел Вебер и настоящия президент на Bundesbank за програмата за изкупуване на облигации“, заяви Майнфред Нойман, бивш професор по икономика в университета в Бон и бивш научен ръководител на президента на банката Йенс Вайдман. „Това е позицията на всички германци. Това е знак за огромни проблеми в централната банка. Германците определено имат проблем с управлението на ЕЦБ“, добави той.

На пресконференция вчера Трише защити емоционално поведението на банката от германските критики. Той ядосано отговори на въпрос на германски журналист, че за последните 12 години ЕЦБ се е преборила по-добре с инфлацията в Германия, отколкото го прави централната банка на страната.

Щарк бе сред онези четирима членове на управителния съвет на ЕЦБ, за които източници посочиха, че са гласували срещу противоречивото решение от миналия месец за подновяване на действието на програмата за изкупуване на облигации и започналото изкупуване на италиански и испански дълг.

Оттогава ЕЦБ е изкупила облигации за над 35 млрд. евро в допълнение към изкупените от май 2010 г. досега гръцки, ирландски и португалски облигации за 76 млрд. евро.

Решението на Щарк означава, че Марио Драги, който ще наследи Трише начело на ЕЦБ, ще трябва да се бори за възстановяване на доверието във финансовата институция в най-голямата европейска икономика Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
А и, Данка, по-леко с Луциферианството, че с някои неща шега не бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Не знам, аз левове не потребявам. Нито карам такси. Чаооо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Какво ли да коментираш ? Ха ха ха ами това , че СКОРО ЕЦБ ще печата ПОВЕЧЕ и от Фед за да купува дълга на Италия, Испания и другите прасета ха ха ха А ЛЕВА Е ВЪРЗАН ЗА ЕВРОТО СЛАДУР !!!! Капиш ?Абе я си карай таксито и се кефи на "КРАСАВИЦИ" от жълтата преса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Удивително е колко грозни хора живеят из Западна Европа и САЩ. А хармонията на Вселената диктува и друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
И какво да му коментирам? Швабската *** ли, що ли? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха и нито един коментар под статията ! Така е такси шафиорите в Бг НЕ КОМЕНТИРАТ за това виж да драскат глупости под статиите за *** ТАБАК ха ха ха ...Интересно ако Гърция фалира в неделя дали пак ще е такава мъка тука ха х а ха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още