IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Societe Generale призовава за солидарност

Главният изпълнителен директор Фредерик Удеа подкрепя решението на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации на Италия и Испания

22:48 | 12.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фредерик Удеа: Имаме нужда от повече финансова солидарност по отношение на националните дългове.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Фредерик Удеа: Имаме нужда от повече финансова солидарност по отношение на националните дългове. Снимка: Ройтерс

Ръководителят на френската банка Societe Generale Фредерик Удеа призовава за повече финансова солидарност и дори равнопоставеност между държавите от еврозоната.

"Лично аз в дългосрочен план не смятам, че всички страни от еврозоната с различни икономики, но с една и съща валута и лихвената политика, ще са състояние да се справят сами с пазарите", заяви ръководителят на втората по големина френска банка в интервю за германския икономически вестник Handelsblatt.

"Ние очевидно се нуждаем от по-голяма съгласуваност и повече фискална дисциплина, но мисля, че в крайна сметка в една или друга форма ще трябва да има и механизъм за прехвърляне". Дали еврооблигациите са правилният инструмент за това, Удеа не е съвсем сигурен.

„Но аз съм убеден, че имаме нужда от повече финансова солидарност по отношение на националните дългове. В противен случай може да се стигне до това, инвеститорите в САЩ и Азия да загубят доверието си в еврото.

Удеа намира за уместно решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да изкупува държавни облигации на Италия и Испания, ако решението за това е временно. Ако напрежението на финансовите пазари не стихне, мениджърът очаква и нови мерки от страна на националните банки.

„В крайна сметка една от основните задачи на всяка централна банка е да влее ликвидност на банковата система в проблемна ситуация“, убеден е Удеа.

Политиката на финансовата институция за изкупуване на държавни облигации на членки на еврозоната бе силно критикувана от главния й икономист Юрген Щарк, който в знак на несъгласие с това решение напусна институцията в края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
На какво да ставаме "Солидарни длъжници"? Какво сме получили в замяна?Тоя е като "ПРОСЯК": Вчера един ми вика, дай ми 2 лева да си купя храна, че съм гладен!Аз му викам: Хубаво ще ти дам, но какво предлагаш ти в замяна?:) ухили се и продължи към следващия "Шаран"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
А днес стана ясно, че Италия, за да не фалира, моли като последен клошар Китай да купува нейните облигации - голям майтап
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Това е глупакът чиято банка не само, че е натъпкана с гръцки дълг и акции на гръцки финансови институции като угоена ***, ами и притежава солидни експозиции в италиански и испански дълг. Много ясно, че реве за солидарност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Така е, който се е нагрухтял с гръцки облигации, призовава за "солидарност", а който не е - за повече дисциплина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Така е, който се е нагрухтял с гръцки облигации, призовава за "солидарност", а който не е - за повече дисциплина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още