IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се изкачи до 28-мо място в света по икономическа свобода

Това е най-доброто ни класиране в индекса на канадския институт "Фрейзър". В началото на годината фондация Heritage и Wall Street Journal ни класираха на 60-то място в подобна класация

12:14 | 20.09.11 г. 9
България се изкачи до 28-мо място в света по икономическа свобода

България се намира на 28-мо място в глобална класация на канадския институт „Фрейзър” за икономическа свобода, съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ). Това е най-доброто класиране на страната ни, откакто се изготвя индексът на института.

От ИПИ припомнят, че през 2000 г. страната ни получава рейтинг 5,27, което я нарежда на 109-то място в света. Пет години след това, през 2005 г., резултатът вече е 6,99, което ни отрежда 59-то място в индекса.

Докладът представя картината през 2009 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички 141 страни, класирани в индекса на института “Фрейзър“.

В началото на годината беше публикуван Индексът на икономическата свобода 2011 на фондация Heritage и Wall Street Journal.  В него България зае 60-та позиция от 183 изследвани държави, нареждайки се сред умерено свободните страни. Изследването се базираше на данни за 2009 и 2010 г.

Между двете класации обаче има известни разлики, най-вече в използваната методология, както и различия в отделните индикатори за икономическата свобода, поясни за Investor.bg Петър Ганев от ИПИ.

Икономическата свобода в България според института „Фрейзър“

България подобрява резултата си в класацията спрямо предходната година, което се дължи главно на категорията „достъп до сигурни и стабилни пари” и по-специално на индикаторите, обвързани с инфлацията, посочват от ИПИ. През 2009 г., когато кризата удари България най-тежко, инфлацията бе в рамките на 2-3%, докато в предходната година на все още бърз растеж надскочи 10%, допълват от икономическия институт.

По-доброто ни класиране обаче се дължи и на отстъпването на икономическата свобода в други страни. В отговор на кризата бяха предприети редица мерки, които доведоха до по-широка правителствена намеса в икономиката.

През тези 10 години най-сериозен ръст бележим по отношение на „размер на правителството” и „достъп до сигурни и стабилни пари”, поясняват от ИПИ. Това означава, че имаме по-малко държавни разходи, по-малко държавни компании, по-ниски данъци и стабилни пари.

В категорията „регулиране на кредита, труда и бизнеса” също виждаме подобрение, но проблемите остават при регулациите на труда (минимална заплата и осигурителни прагове, колективно договаряне и т.н.) и на бизнеса (административна тежест, тромава бюрокрация, подкупи и т.н.).

Най-проблемната област си остава „законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост”, като тук дори бележим спад през годините – резултатите по индикаторите „безпристрастност на съдилищата” и „независимост на съда” са трагично ниски.

От ИПИ препоръчват въвеждането на фискален борд за засилена бюджетна дисциплина, свиване на администрацията и държавните разходи, фокусиране върху създаването на нови работни места, намаляване на облагането на труда, отваряне на държавно доминираните сектори чрез приватизация и либерализирането на държавно регулираните сектори за постигане на по-висока икономическа свобода в страната.

Икономическата свобода по света според института „Фрейзър“

Тазгодишното издание на доклада показва, че икономическата свобода търпи нов глобален спад. Наблюдава се отстъпление на икономическата свобода във водещите икономики, но и някои подобрения при най-несвободните.

Докладът поставя на челна позиция Хонконг, следван от Сингапур и Нова Зеландия. Първите две страни оглавяват и аналогичната класация на фондация Heritage и Wall Street Journal.

Челната десетка на „Фрейзър“ се допълва от Швейцария, Австралия, Канада, Чили, Великобритания, Мавриций и САЩ. Последни в класацията са Чад, Бурунди, Република Конго, Гвинея-Бисау, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Ангола, Венецуела, Мианмар, Зимбабве.

По-голяма част от страните в Европейския съюз губят от своята икономическа свобода през последната година, като на последно място е провалилата се Гърция. България е на 13-то място в ЕС, а след нас по икономическа свобода се нареждат задлъжнелите Португалия, Италия и Испания, както и северната ни съседка Румъния, Латвия, Словения, Холандия, Малта и други държави.

 

Графика: Икономическа свобода по света: годишен доклад 2011

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
Банката
преди 12 години
Направи нещо за да не сме странна държава:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Не оспорвам новината. Така ни класира канадски институт. Хората не искат никого да лъжат. И, най-вероятно, те са излъганите. Особено с достъпа до пари, дето уж бил супер. Глупости. Прощавайте, но, стриктното изпълнение на служебните задължения от НАП, да речем, НЕ Е "несвобода". Те формират приходите на държавата и това, че, например, са строги, нито формално, нито реално ограничава свободата. Ограничение е, когато за кредит ти се поставят фантастични условия, когато властва Параграф 22, когато вдигане на лихви става автоматично но, за снижаване трябва да ходиш, да МОЛИШ, да настояваш въпреки, че имаш надлежен договор с Бам-ката и тя е длъжна да го прави автоматично; НЕсвобода е, когато, ако кандидатстваш за европейско финансиране, изискванията са усложнени и противоречиви, като искат да събираш хиляди ненужни документи и да ти надничат с лазер в гъзеца, точно каква машина си купил -нищо, че условията са се променили, че новата не е по-скъпа но, по-добра...Ние сме странна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Също да потвърдя че с държавната администрация в лицето на НАП няма проблеми . Ако си плащам всичко и на време / съвестен данъкоплатец / даже мога да кажа че са доста толерантни в някакви граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Добре бе. Аз работя в една фирма със силно регулирана дейност. Не мога да разбера що толко ревете че няма свобода и тем подобни глупости. Досега проблеми нямаме, нито с администрация, нито с данъчни нито с нищо. Плащаме си и сме изрядни. И шофьорската книжка съм си я взел, даже от втория път. Айде стига. То това даже не е свобода, а свободия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 0
Банката
преди 12 години
БОЖЕ! Добре де, кажете ми една новина в която вие няма да намерите нещо нередно, лъжливо, съмнително и гадно..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
Pyramid
преди 12 години
Страхотни резултати в страхотна класация. Има-няма, изпреварваме половината свят. Тревожи ме друго: Източниците им на данни.Да казвам ли, че не ги намирам достоверни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
hellwitch
преди 12 години
Икономическа свобода ?!? Достъпа до пари бил по-висок?При 400 евро средна заплата за какъв точно достъп говорим? Или пък с ГПР по кредитите над 10% по всички видове.Да не говорим за купищата лицензионни и разрешителни режими за какво ли не. От това, че не може да се обучаваш за шоф. книжка до това, че ако искаш да произвеждаш ток от малък ВЕЦ трябва да ходиш буквално на ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
GeorgiBB
преди 12 години
До канадскияя институт Фрейзър:Не го слушайте kreditkiller, ядеме си и си пием на корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 13
kreditkiller
преди 12 години
До :канадския институт "Фрейзър"Не се усеща, няма кво да се яде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още