IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Еврозоната е в епицентъра на световна криза

Ситуацията дори е по-неприятна отколкото при срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, смята шефът на ЕЦБ

15:06 | 24.09.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Трише: Рисковете за стабилността на европейската финансова система в последно време драстично се увеличиха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трише: Рисковете за стабилността на европейската финансова система в последно време драстично се увеличиха. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обрисува мрачна картина на настоящото икономическо състояние на стария континент.

„Рисковете за стабилността на европейската финансова система в последно време драстично се увеличиха“, заяви президентът на ЕЦБ в рамките на годишната конференция на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

Трише призова политически отговорните фигури да действат бързо срещу тази опасност. Центърът на актуалната криза с нарастващи задължения е Еврозоната. Само че междувременно проблемите са се разпространили и извън нея, убеден е банкерът.

„Изправени сме пред глобална криза на обществените финанси и ние (еврозоната, б. ред.) сме епицентърът на тази криза“, заяви Трише.

В момента ситуацията дори била по-неприятна отколкото при срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008 г., който доведе до глобална финансова и икономическа криза. Междувременно пазарите са загубили надеждата си, че ключови страни не могат да изпаднат в несъстоятелност. Кризата се поддържала от напрежението по отношение на пазара на дълга в Европа и продължаващата вотатилност на фондовите борси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ами инфлацията си е проблемче. Представете си, че утре в България един хляб стане 5 лева..или 10 лева и че всички спестявания в банките всъщност стават само да си купиш няколко рула тоалетна хартия.........90% от спестяванията на българите са в банките. Представете си си една нова 1997-***. Хиперинфлация и разбира се че е проблем. Както каза Обама и не само на Меркел......печатете парички! Ситуацията наистина е изключително сериозна, защото парите във фонда за финансова стабилност ще стигнат за спасяването да речем на още 2-3 държави. А те са 27 на брой. Не може всяка страна да си тегли кредити,когато и за каквото поиска, а после всички да плащаме заедно. Нужни са нови мерки срещу превишаването на дефицита и то ефективни - като спиране за известно време на парите от еврофондовете например. Няма добри новини и скоро няма да има!!!Световните финанси изгърмяха. Дойде ред и на европейския дълг. Заради това може да се предполага, че фалитът на Гърция е изгоден за САЩ не само, за да вдигне за пореден път тавана на своя държавен дълг, но и за да прехвърли непосилното дефлационно бреме върху европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Истинските проблеми на ЕС и САЩ са изнесените производства, дефиците и дълговете. Всяко следва от предното. Виждали ли сте маймунка, бръкнала през дупка и хванала банан ? Не може да си измъкне лапичката, но и не пуска банана - е това е положението !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
ЕЦБ - служители назначени от различни страни от ЕС, в управлението на банката, които да изпълняват функциите на Централна национална банка (макар и да няма такава държава).ФЕД - акционери (частни банки с техните собственици), които назначават служители, които да изпълняват функциите на ЦБ.С две думи, финансова група (държава в държавата) изпълнява функциите на емитирането на пари, без никакъв контрол от страна на населението...(парламента) !!!Пари ще отпечатат ! А доверие ? Него, ще го копаят ли ? Какво са парите без покритие !? Което са политиците без доверие !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Тука чета, че Банките били виновни ?!? И що ??Банките ли са виновни, че държавата раздава пари на ляво и на дясно, та да се появи въпросния дефицит ?! Ама нали политиците трябва да печелят избори ...Банките ли са виновни, че политиците крадат парите на данъкоплатците за собствена облага ?Банките ли са виновни, че хората са глупави и взимат кредити ?Аз, например, кредит за харчене по кеф не съм взимал и си ми е добре - който е *** да си плаща лихвите и да не реве сега...Колкото до гърците - тия скапани мързеливци си окрадоха държавата и доста евро пари, взеха и солидни кредити и сега кой им е виновен, че са търтеи и са свикнали да получават пари без да работят ???Просто да видят сега какво е глад и повече няма да правят така ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
На въпроса "кога" - отговор: В момента в който забележиш повече от 5 човека, които очевидно не се познават помежду си, чакащи пред външната врата на някоя банка. Тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Точно така. Играта е много стара и наподобява на тази, която се игра през 97-*** в РБ.Раздадоха се умишлено грандиозни количества очевадно необезпечени кредити - както сега определени Европейски банки са "раздали". С въпросните кредити са "закупени" "правилните неща", следва хиперинфлация и "парите" са вече у "правилните" хора под съответната форма , а кредиторите - останалите играчи ще имат да взимат. Даже може и да им дадат възможност да си направят списъци на чакащите /на листове от тетрадка/ пред банката и да отпадат тези които на всеки кръгъл час не са се обадили при броенето....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Кой е Трише?Какво е ЕЦБ?Моята крава, офцъ, козъ, домат, прасе, хляб, кокошка и др. не ги интересува.Тревата си расте, боба, също и житото.Каква криза кви пет лева на село квото си изкараш това произвеждаш.Е някой решиха, че могат "справедливо" да предложат хартийки за размяна на стоки и сгрешиха. И сега Света трябва да се върне 100 год. назад за да се оправи е щом се налага... иначе робство или война?Един съвет, да фалират всички кредитни институции които не са управлявани добре и вземат лихва и на другият ден света ще е по-добре.Парадокс а? :) Но каква е ползата от банките някой да сподели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
tpoint
преди 12 години
Mos70, Отговорът на твоята чуденка е инфлацията, банките по-принцип си взимат печалбата от всеки кредит различно но винаги според мен в рамките на половината период на изплащане на кредита, другата половина докато клиента е изплатил остатъка, банката е развъртяла и удвоила вече първата половина от погасената сума, в баланса на банката нещата са още по привлекателни защото първите години от всеки кредит клиента изплаща преди всичко лихви отколкото главници, банката трупа нови активи - платени от клиент лихви и остава с старите си активи - вземания от клиенти, интересен въпрос тук е провизирането на кредитите, което винаги е задължително - защо банки фалират ако са си провизирали кредитите предварително. Явно не са, т.е. всяка фалирала банка е измамник...не че казвам нещо ново...и нечувано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
tpoint
преди 12 години
Хе, та Трише иска да оправдае милиардите, които се готви да даде на няколко банки, второ, да свали прага на възприятие на хората за нормален живот, т.е. живеейки с по-малко пари и по-малко удобства или дори храна, да си мислим, че това е нормално. Схващането че сме в криза примирява всички ни с наглото ограбване на парите които с години са акумулирани от нас данъкоплатците... нямаше свиване на търсенето преди държавите да решат че вместо в икономика парите ще отидат в банките, на тях им трябват защото са пуснали несъществуващи пари на кредит, увеличавайки изкуствено предлаганито на тези пари и по този начин ги обезцениха, държавите се принудиха да напечата още въпреки че знаят че ако парите не отидат в реално производство с добавена стойност тези пари се обезценяват отново, а те пак ще ги набутат на банките...Трише е или мошеник или безсилен пред големите банки, и в двата случая - ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
MILOM
преди 12 години
eдинственото решение-хиперинфлация,въпроса е кога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още