IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите срещу Уолстрийт привлякоха вниманието на медиите

Целта на протестиращите е да окажат натиск върху Уолстрийт в момент, когато финансовите институции се опитват да повлияят на оформянето на новите регулации в сектора

13:30 | 03.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инцидентът на Бруклинския мост вероятно ще привлече към движението хиляди. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инцидентът на Бруклинския мост вероятно ще привлече към движението хиляди. Снимка: Ройтерс

Протестите срещу Уолстрийт ескалираха, след като задържаните през почивните дни достигнаха 700, превръщайки доскоро маргиналните демонстрации в топ новина за медиите в САЩ, пише Bloomberg.

Протестите, които стартираха преди 16 дни с цел да блокират работата на Уолстрийт за един месец, се разпространиха и в други щатски мегаполиси като Лос Анджелис и Бостън, където в петък бяха арестувани 25 привърженици на движението, след като по информация на полицията те отказали да напуснат сградата на Bank of America Corp.

В събота нюйоркската полиция спря демонстрация на Бруклинския мост, като арестува стотици протестиращи за това, че блокират пътния трафик. Според някои от арестуваните полицията първоначално е подлъгала участниците в протеста, че могат да се движат по пътното платно, след което е извършила арестите.

„Инцидентът на Бруклинския мост вероятно ще привлече към движението хиляди“, казва Т. В. Рийд, професор от Washington State University, автор на „Изкуството на протеста: Култура на активизма от Движението за човешки права до улиците на Сиатъл“.

Движението изразява недоволството на американците от финансовия сектор, на който беше оказана безпрецедентна подкрепа с пари на данъкоплатците, въпреки че стана причина за икономически срив и безработица от над 9%.

Целта на протестиращите е да окажат натиск на Уолстрийт в момент, когато финансовите институции се опитват да повлияят както на оформянето на новите регулации в сектора, така и на изхода от президентските избори в страната през 2012 г.

Протести се проведоха и в Сан Франциско и Филаделфия.

Движението може да помогне за предизборната кампания на президента Барак Обама през 2012 г., казва Г. Тери Мадона от Franklin & Marshall College. Все пак, Уолстрийт едва ли ще измести обществения фокус върху безработицата и икономиката.

„Все пак, освен ако икономиката не направи рязък завой – картината на заетостта не се подобри, потребителското доверие не се възстанови, а хората не повярват, че финансовото им състояние ще се подобри – Уолстрийт няма да се окаже значим фактор в президентската кампания“, допълва Мадона.

Снимки от протестите може да видите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Мисля че, все повече и повече хора осъзнават как срещу - Единственият Живот който живеят няма смисъл да се опитват да го приравнят към едни хартийки с финикийски знаци(мулти възпроизвеждащи се). Целта на Федералнитя Резерв е да имат по добра предвидимост на печалбите и тотален контрол върху битието на поробените люде! Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството, като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите, но нямя да го направят! САЩ имат най-големият ВЪНШЕН ДЪЛГ, като общ размер в целият свят. USA имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП...и САЩ го достигнаха на 2 август...и фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си тоест ФАЛИТ. САЩ и доларът са в банкрут, но един добре въоръжен банкрут........въпрос на време.......от 3 до 6 месеца, може би, и после хаоса ще е пълен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
В определен момент САЩ ще обявят фалит. По принцип Америка трябваше да обяви фалит на втори август -сега вече просто разпространява агонията си и в други континенти и държави които са стабилни. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Затова, ТЕЗИ, които държат властта там - доларовият емисионен център - ще трябва да прибягват до резки агресивни мерки, може би и до разпалване на ядрен конфликт. Ще наблюдаваме милитаризиране на ситуацията в света - разпалване на регионални конфликти - заради "борбата с тероризма в полза на човечеството и демокрацията" и др. подобни глупости. Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време. Печатането на долари върви с колосални темпове. По правилата на монетарната либерална икономика, той вече не би трябвало да съществува. Допреди 2-3 години реалното покритие (стойност) на 1 долар беше ... 4 цента, според независими анализи. Днес покритието му е още по-малко. Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като рано или късно, манипулациите с курса на долара, ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови събития", подобни на атаката на Световния търговски център в Ню Йорк. Те ще станат повод за отказ от "стария долар", в когото държат капиталите си всички "световни терористи и прочие злодеи" и за въвеждане на новата валута, например "амеро". Не е трудно да се предвиди, че в такава ситуация САЩ няма да признават чуждестранната доларова наличност под предлога, че е от наркотрафик, тероризъм или че е фалшива. Достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Изхождайки от тези съображения американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Доста аналитици твърдят, че в съвременния свят е възможно всичко. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане терористична атака с *** ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от "свински грип",птичи грип или нещо подобно. Все нещо ще измислят!!! САЩ са една фалирала държава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Докато пирамидата се разширява и възвишава е красиво, но натежавайки геометрично идва момента да се срути от самосебеси и да затрупа фараоните, робите и чалгаджийките.Шуми дървото, което пада, ама няма кой да го чуе! Или да го перифразирам: Ще се задушиме от вонята, която излиза от Уолстрийт, ако се правиме, че не я забелязваме!Банките СЕ хранят от милиони ***-шарани по света. Даваш 1, 9 мил. долара, плащаш още 40 милиарда и получаваш активи за 400 милиарда......Казиното Уолстрийт.......Перфектна пирамида, нали?След "трагедията Енрон" преди време, сега ще имаме повторение на трагедията, но вече с с ново име ''Уолстрийт'' !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още