IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Fitch смъкна рейтинги в Италия и Испания

Рейтинговата агенция намали кредитните рейтинги на водещи банки в двете страни и постави UniCredit под наблюдение

10:36 | 12.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Рейтингът на BBVA бе понижен от&nbsp;Standard &amp; Poor&#39;s и Fitch.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Рейтингът на BBVA бе понижен от Standard & Poor's и Fitch. Снимка: Ройтерс

И международната агенция за кредитен рейтинг Fitch се присъедини към тренда за намаляване на рейтингите на южноевропейски банки, предаде Ройтерс.

След като късно снощи Standard & Poor's (S&P) намали кредитните рейтинги на десет испански банки, сред които и най-големите финансови институти - Santander и BBVA от AA на AA-, днес под „огъня“ на Fitch попаднаха не само испански, но и италиански банки.

Испанските банки, чиито рейтинг агенцията намалява са котираните на борсата Santander и BBVA, както и Banesto, Popular и Sabadell.

В Италия с понижен рейтинг са Sanpaolo, Unione di Banche Italiane и Banca Monte dei Paschi di Siena. Освен това Fitch постави и UniCredit под наблюдение.

„Рейтингите на испанските банки отразяват нарастващия натиск върху банките в цяла Европа“, се казва в обяснение на рейтинговата агенция.

През миналата седмица Fitch намали кредитния рейтинг на Испания с две степени от АА+ на АА- и на Италия с една степен от АА- до А+. Като рискове пред рейтинга на двете страни агенцията посочва изострянето на европейската дългова криза, забавения икономически растеж в страните и финансите на местните власти.

Много вероятно е, че третата и четвъртата по големина икономики в еврозоната ще трябва да плащат по-високи лихви при заемите си. Испания плаща лихва от около 5% по 10-годишните си облигации, дори след като ЕЦБ се намеси на облигационния й пазар на 8 август. 

Италия в момента има огромен държавен дълг в размер на 1,9 трлн. евро, а допълнителни грижи идват от хронично ниския икономически ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Уникредит под наблюдение? Интересно, интересно, г-да съдебни заседатели.Дори някои вражески елементи, чиито разрушителни възгледи ние изцяло не споделяме, биха казали - крайно време беше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още