IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Недев: БДЖ ще се освободи от всички несвойствени дейности

Потенциалните купувачи на товарните превози са други европейски железници, но и голям спедитор, заяви за Investor.bg изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ"

08:00 | 19.10.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йордан Недев, изпълнителен директор на &bdquo;Холдинг БДЖ&ldquo; ЕАД</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Йордан Недев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД

 

Йордан Недев е завършил икономика в СУ „Св. Климент Охридски” и магистратура по финанси в London Business School. Започнал е своя професионален опит в българския офис на немската консултантска фирма Roland Berger, където работи по приватизирането на български предприятия. 

След това работи като финансов консултант по първичното предлагане на акции на Българската фондова борса (БФБ) на Инвестор.БГ АД, а по-късно става негов изпълнителен директор.

Недев е бил и управител на лицензирания инвестиционен посредник CEE Securities. През 2005 г. Недев се присъединява към екипа на MMD Partners, където ръководи практиката по финансово консултиране.

От юли тази година Йордан Недев е изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

С изпълнителния директор на „Холдинг БДЖ“ разговаряме относно реформата в системата на железниците, обновяването на вагонния парк, финансовото състояние на превозвача и приватизацията на „БДЖ – Товарни превози“.

- Г-н Недев, „Холдинг БДЖ“ има амбициозна програма за реформи до 2014 г., целяща оптимизация на работата на железниците, включително съкращаване на неефективните разходи. Как върви изпълнението на програмата? 

Няколко са основните неща, по които работим в момента. Едното е провеждане на процедурата по „изнасяне“ извън системата на БДЖ и на третата странична дейност, а именно почистването на вагоните. Тази дейност, която досега се извършва от персонал на железниците, в бъдеще ще се прави от външна фирма, на която БДЖ ще заплаща. Това направихме с охраната на обектите, която вече е услуга, която купуваме от външна за БДЖ фирма. Подобно нещо е направено и с колетната дейност. Но това не е услуга, която купуваме, а всъщност е отделен вид бизнес, в който ние имаме дял.

Фактически по този начин не остават много дейности, които са несвойствени за БДЖ като превозвач и следва да бъдат изнесени.

- Все пак обмисляте ли „изнасянето“ и на други, несвойствени за БДЖ дейности?

Това, което обмислям сериозно, е изнасянето на ремонтната дейност от БДЖ. За нейното извършване има най-различни схеми в Европа. В страните от нашия регион тя много често е изнесена извън превозвача. Което също е логично защото ремонтната дейност е съвсем различна от експлоатационната, а именно извършване на превозната услуга.

Схемите са различни. При едни техническите прегледи на влаковете, които са нещо стандартно, се извършват в дружеството. А всичко друго – средни, големи и така наречените случайни ремонти, включително и обновяване, са изцяло изнесени, т. е. извършват се от други фирми. Има и схеми на работа, при които дори и техническите прегледи се извършват от външна фирма.

При БДЖ тази дейност е „хибрид“, тъй като имаме и външно, и вътрешно техническо обслужване. Но е ясно, че при нас ремонтната дейност е силно неефективна. И то поради простата причина, че капацитетът, който е подготвен преди много време, е за огромно количество ремонти, и то големи по мащаб. Обаче много от машините в ремонтните цехове вече не са годни за употреба или липсват, така че, и евентуално да искаме, няма как да ремонтираме с тях. Компанията има халетата, но за да се извършва ефективна ремонтна дейност в тях трябва да се изгради едва ли не отначало.

И така, ако ще се изнася и ремонтната дейност, може би ще е в нейната цялост. Разбира се, това ще стане само ако се намери външна фирма с възможности да гарантира съответното качество, бързина и регулярност на услугата според нашите нужди. Но засега по въпроса за евентуалното изнасяне на ремонтите извън БДЖ само се мисли, действия не са предприети. Чакаме и анализа на нашите консултанти, свързан точно с ремонтната и експлоатационна дейност.

- Реформата в БДЖ включва ли редуциране на броя на влаковете по някои направления?

По всяка вероятност ще се наложи някакво намаляване на броя на влаковете. Има много неефективни направления и то не само от финансова гледна точка. Тук ще се има предвид социалната функция на железниците.

Ще подчертая че „социалната функция“ представлява осигуряване на превоз до селища, до които достъпът по друг начин е труден или даже невъзможен. „Социалната функция“ не е, както някои грешно го тълкуват, БДЖ да е най-големият работодател в България. Нашата социална функция е в сектора пътнически превози, доколкото по договор с държавата ние трябва да осигурим транспорт на българските граждани, включително и на по-ниски цени за някои групи.

В момента разглеждаме списък от общо 175 влака по различни направления, които са неефективни. Разбира се, това не означава, че ще закрием всички тези влакове. По някои от направленията ще се намали броят на влаковете по дневното разписание, по други е възможно да пътуват по-малък брой вагони.

Така че, като говоря за закриване на влакове, то е по направления, където натовареността с пътници е съвсем малка. В случая се има предвид и дали има алтернативен транспорт по дадено направление. Движението на кои влакове ще бъде спряно ще зависи като цяло от тяхната ефективност и социалните функции.

- Железниците ще продават ли свои имоти, а и подвижен състав, за да компенсират част от оперативните си разходи?

БДЖ има 12-13 почивни станции, от които само 5 са реално функциониращи. Другите са в окаяно състояние. Именно тях ще се опитаме да продадем. Тъй като те са на атрактивни места, предполагам че за потенциалните купувачи основно интерес ще представляват парцелите. Продажбите на имоти обаче няма да тръгнат скоро, предвид ситуацията на пазара на недвижими имоти.

А вагони за продажба, най-вече товарни, имаме много. Правени са няколко инвентаризации, сега приключва такава и на бракувани вагони. След като се установят окончателно липсите, ще е ясно колко вагони точно ще може да продадем, било то като реален актив или за скрап. Ще продаваме и ненужни резервни части, който процес на продажби очакваме да приключим почти изцяло към средата на следващата година.

Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
При 220 млн. лева годишна субсидия не виждам за каква самоиздръжка говорим и кой частен инвеститор би се съгласил на подобно бреме. Очевидно е че и ние като данъкоплатци не можем да си позволим всеки един от нас да плаща по 30лв годишно на една купчина старо желязо. А товарни превози не са на печалба от както фалира Кремиковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Въпросът, който зададох в първия си постинг, всъщност беше риторичен. Знам, че има мераклии да купят на безценица товарните превози. Една от най-големите инвестиции на Бъфет в кризата също беше в този отрасъл.Но разделяйки се с печелившата част от компанията, сегашният и собственик - държавата - я лишава окончателно от възможността да се самоиздържа! Въпрос на точни сметки е дали от данъците на бъдещия собственик ще може да се покрива или не субсидията за пътническите превози? Затова не е лошо да погледнем и другия вариант - БДЖ да не се разделя - който иска да купи печелившите товарни, да получи и социалните пътнически превози. Това не е невъзможно. При положение, че става въпрос за монополна дейност, даржавата има право и ще въведе за нея регулаторен режим, който ще осигури продължаването на социалния и характер, но вече не за сметка на данъкоплатците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
naglia
преди 12 години
Лично моето мнение - Аз не знам някоя Железница да е на печалба !?? БДЖ както някой каза е Свещена златна крава и бездънна яма в която 10 % от персонала работят а другите само прибират заплата ! Краде се масово от всякъде всевъзможно ! Администрацията е раздута до краен предел дори и без да включвам НКЖИ ! Изхода е един ЗАКРИВАНЕ и разпродаване на активите ! Товарните превози ги продават ! А *** дето бяха свикнали да се возят безплатно почват да се движат пеша !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
IMRO
преди 12 години
Хубавец;-)Ако ми падне, ще го смеля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Това, че една дейност е печеливша, не означава, че е ефективна. Ролята на държавата е да регулира бизнеса и да се занимава със социални дейности, а не да прави бизнес! Всяка дейност с която частният бизнес може да се справи трябва да се приватизира!Кръстосаното финансиране от товарни на пътнически превози само по себе си не решава проблема, а само го прикрива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
Проблемът с БДЖ е системен. Няма проблем, че държавата субсидира, но защо само БДЖ? Хората не искат да пътуват с БДЖ, а да се предвижат от точка А в точка Б. Субсидии би могло да има за всички превозвачи които возят пенсионери, ученици, болни и т.н.Другият важен системен проблем са слабо използваните линии! За 2-3 композиции на ден (дори и да са пълни с пътници) не си струва успоредното поддържане на железопътна и и нормална пътна инфраструктура! По такива линии икономически е много по изгодно влаковете да се заменят с автобуси!БДЖ трябва да се движи само по основните и много натоварени линии по добра инфраструктура и с 200 км в час!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
VBT
преди 12 години
Ами защото е социална. По тази логика и здравеопазването да го закрием - ако няма пари за лекар .. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
vzhekoff
преди 12 години
Прочетох цялото СВ на директора. Не рзбрах къде е учил за влаковете. Нали не е все едно дали продаваш семки, козметика или нещо други, или пък да управляваш жп-компания. Не разбрах каква е визията за модернизиране на БДЖ в посока скоростни и ТОЧНИ влакове. Всичко друго е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 12 години
Държавната субсидия тази година за БДЖ е 220 млн. лева . И според мен не е ясно какво точно се субсидира - социалната или търговската дейност на БДЖ , така че е нормално да се сви копанията до чисто социалните и фукции , за да е ясно какво и в какъв размер ще се субсидира а и колко може да си позволи обществото и икономиката . Транспортното министерство заслужава адмирации за смелостта да започне реформи в една от свещените крави погълнала милярди в последните 10 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Простете, но нещо не разбирам. Имаме две дейности - товарни и пътнически превози. Първата е печеливша, а втората - социална (губеща). Защо да продадем печелившата и след това вечно да субсидираме социалната?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още