IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков получи награда на „Форбс"- Румъния за опазване на финансовата стабилност

Кризата премахна разделението „Изток-Запад" в Европа, като в бъдеще ще се говори за финансово и икономически стабилни и нестабилни държави, изтъкна финансовият ни министър

10:15 | 19.10.11 г. 16
Дянков получи награда на „Форбс"- Румъния за опазване на финансовата стабилност

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше удостоен с международната награда на „Форбс"-Румъния „за изключителен принос в опазването на финансовата и икономическа стабилност в условията на най-тежката криза от десетилетия насам”, похвалиха се от министерството на финансите.

България и Полша бяха страните, отличени с престижната награда на тазгодишния международен форум, организиран от „Форбс" и румънския вестник „Адевърул".

„Тази награда е признание за цялото правителство и усилията, които положихме през последните две години, въпреки нелеките условия", каза вицепремиерът.

Кризата премахна клишето на разделението „Изток-Запад" в Европа и това разделение няма да се върне повече. В бъдеще ще се говори за финансово и икономически стабилни и нестабилни държави, подчерта в изказването си българският финансов министър.

Според Дянков в началото на всяка криза пазарите обикновено свръхреагират и правителствата също трябва да действат своевременно. Правителствата на някои държави от ЕС не действаха по този начин, което доведе до сериозно задълбочаване на проблемите там, каза в лекцията си в румънската столица на тема „Европа и дълговата криза: мерки за финансова стабилност в националните законодателства" Симеон Дянков.

Той подчерта, че българското правителство има смелостта да намали с 15% публичните разходи още след встъпването си в длъжност в разгара на кризата през 2009 г., след което съумя да не вдига преките данъци, за да не увеличи допълнително тежестта върху бизнеса и домакинствата.

Симеон Дянков припомни още, че в началото на годината правителството предложи ограничаване на публичните си разходи до 40% и праг на бюджетния дефицит от 2% от БВП, заложени в Пакта за финансова стабилност.
„Правителственият ни дълг е 15% от БВП и страната ни не е застрашена от дълговата криза", посочи още финансовият министър.

Във форума в Букурещ участие взеха още румънският премиер Емил Бок, финансовият министър на страната Георге Яломитяну, заместник-финансовият министър на Полша Кржищоф Валенцак, водещи икономисти и представители на бизнеса от региона.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
Батко да ли да не ти *** у устенцата - ДЯНКОВ *** - *** РОДООСТЪПНИК ПРЕДАТЕЛ ПОП -КРЪСТЮ *** *** ГНУСЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Плевнелиев пък каза , че имал куче и костенурка, за които щял да се грижи.Не забравяй, че имаш и Тиква която да обгрижваш. а дори и да забравиш, той ще ти припомни. Плевнелиев е повече от кукла на конци. Той е един самонадеян лъжец.А нима Борисов забрави, че беше част от Тройната коалиция. И ако не беше махнат щеше до края да и служи предано, както е служил предано на тоталитарния режим като член на БКП и е изпратен със шпиц командите да покръстват турците. Жалко че народа ни е късопаметен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Плевнелиев е направил изгодна инвестиция, защото едва ли има по-усамотено място по цялото Черноморие от скалистия бряг между къмпинг Черноморец и курортното градче. Днес там се е изправила елегантната вила на министъра, като в двора й има басейн и барбекю. Нищо не скрива панорамата към морето, наоколо няма други строежи. До неотдавна до това място е криволичела пътека. Тази пролет местните хора с изумление виждат, че се прокарва и асфалтира път, който е дълъг близо 3 км. За всички е ясно, че освен министъра и неговото семейство няма кой друг да ползва това шосе. Не е ясно обаче за чия сметка е асфалтирането???Плевнелиев - политик със семейно положение "за пример". А и от видео клипа видяхме в какви палати живее.Плевнелиев е построил един малък Рай за него и семейството му и това е чудесно ! В този охраняем и затворен комплекс няма препълнени кофи с ***, няма глутници кучета, няма просяци и *** - и това е чудестно ! Но какво общо има този малък Рай с действителността в България ??? И как този президент ще опознава народа си след като от домашния прозорец ще вижда една прекрасна илюзия ? А на портала на този малък Рай дали няма табела - "За кучета и обикновенните българи - ЗАБРАНЕНО !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
creepazoid
преди 12 години
ПРЕДИЗБОРНО ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
дано да ГРЕШИШ......!!!!!?????.....С Плевенлиев ще я втасаме съвсем......ВСЯ ВЛАСТ СОВЕТОВ....!!!!????....няма никаква диверзификация , а това в повечето случай води до големи загуби.........а и като го гледам горкия по му отива да си СТРОИ ПЪТИЩА......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Дянков готви бюджет за 2012 за народа "супер постна пица"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Естествено магистрали и хубави пътища е от голяма важност за нас, но когато на обществото му липсва най-важното, а именно пари, не знам кой ще пътува по тези пътища. Както се радваме на магистралите, така след има няма година, ще ги дадат на концесия на някоя тяхна фирма, на която ще плащаме такса , нищо че са построени с нашите пари от резерва, после мутрите ще печелят-много ще печелят....с откраднатото от нас!!! Забравих да спомена, че от пътища и магистрали най-лесно се краде и забогатява.......в момента правим пьтища за турските тираджии, викаме им транспортен коридор!На мене това, че няма магистрали не ми пречи толкова, колкото това, че няма достатъчно лудници, и са изпуснали бая луди хора на държавни постове!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
За какво протестират, когато строим пътища, зачуди се Борисов:Кого лъже Борисов? България беше изградена, с много труд от нашите баби, дядовци, бащи и майки. Имахме всичко; училища, детски домчета, безплатни болници, пътища, заводи и паркови и градини. Но за 22 год всичко се разроши. Сега в селата няма училища няма градини, нито здравни кабинети и как да живеят там хората и най-вече няма работа, с какво да си купят хляба тия хора. Хората са гладни, без пари, без средства за елементарен стандарт. И са много, не е един и двама. Българинът е на ръба на оцеляването. Инвалид взема пенсия от 110 лева - безкрайно много, нали? Друг пенсионер - примерно 210 лв - или по 7 лв на ден. За закуска, обяд, вечеря, за ток, вода и отопление. А лекарства? Сега усвояват европейски пари, това е лесно, но да управляват народа не е лесно. А Бойко ножицата пита за какво протестират? А бе няма ли кой да му вземе ножицата на тоя, че вече ме изнервя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Вие сте пример, прехласна се Жозеф Дол и потупа Борисов.......Вие не само стрижете стадото, вие направо го дерете........а те послушни, послушни. Вие сте за пример, ще ви похвалим в Брюксел!А вижте ги тези гърци, плана беше.... ние да ги доим, а излезе че те нас доят сега! Добре, че сте Вие господин премиер, да ни помагате с плащанията към гърците, като не усвоявате парите от еврофондовете, а си плащате съвестно членският внос към ЕС! "Първокласна порода стадо" сте създали, поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 8
global_dj
преди 12 години
Тези двамата смешковци са се договорили май.. Колко ли им се плаща за писането на толкова много глупости! Те не спат, мислят само как да изкарат някой допълнителен лев, промити мозъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още