IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да стигне до Марс

Азиатската държава планира да измести Запада от лидерската му позиция в космическите изследвания

17:48 | 31.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайската космическа програма става все по-амбициозна<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайската космическа програма става все по-амбициозна. Снимка: Ройтерс

Стартът на китайския космически кораб Shenzhou 8, койот трябва да бъде изстрелян тази вечер, в Китай се приема само като началото на дълъг поход в Космоса. За 2012 г. са планирани нови мисии, пише германският бизнес ежедневник Handelsblatt.

“Поне една от тях ще има човешки екипаж“, казва У Пин от China National Space Administration (CNSA), цитиран от новинарската агенция China.com. Развиващата се страна иска възможно най-бързо да изгради цяла орбита от своите космически станции.

Сегашната активност по-скоро е упражнение за по-късен проект. Няколко часа след старта си Shenzhou 8 ще бъде свързан с космическата лаборатория Tiangong 1, която обикаля около планетата ни от началото на септември. Tiangong (небесен дворец) обаче не е изходната точка за строежа на собствената космическа станция. Нейните съставни части ще бъдат изведени в орбита от CNSA едва след 2016 г., ползвайки опита от програмата Tiangong. 

През следващата година са планирани няколко старта на единици от серията Shenzhou, които ще бъдат свързани с Tiangong, казва Ву.  Така трябва да стане ясно дали Shenzhou изпълнява изискванията за полет в космоса с човешки екипаж.

Китай изпрати хора в космоса за първи път през 2008 г. През следващата година за първи път е предвиден и полет с кацане до Луната – без човешки екипаж. До 2020 г. се очаква и първият китаец трябва да се разходи на земния спътник.

Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
petkopopov11
преди 12 години
ниското ка4ество на китайските ракети е световноизвестно Дано поне да не объркат пътя и да не се блъснат в .........Слънцето ."Не мом4ета,не натам невярвайте на вашия телескоп това не е Марс това е Луната" (например):)))))))))).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
KostadinovK
преди 12 години
Браво на китайците! Запада в последните 20 години само тъпче на едно място като няма конкуреция. Бъдещето е само в космоса. Скоро на Земята ще стане тясно за всички и ресурсите ще свършат. Ако не се излезе в космоса по-бързо народите ще имат големи проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още