IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦРУ сканира всеки ден 5 млн. туита

Агентите са прогнозирали приближаването на въстанието в Египет, но не са знаели кога точно ще започне революцията

13:06 | 07.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЦРУ сканира всеки ден 5 млн. туита

Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) следи изкъсо информацията, която се разменя в социалните мрежи на Facebook и Twitter по целия свят, съобщава АР.

Дейността се извършва в специално изграден център във Вирджиния, а според директора на разузнавателния център към ЦРУ Open Source Center (OSC), който бе създаден след 11-и септември 2001 г., Даг Накуин, всеки ден се преглеждат над 5 млн. туита в платформата за микроблогинг Twitter, за да се преценят обществените настроения в целия свят. От интерес за агенцията са също и социалните мрежи, преди всичко Facebook, чатове, както и форумите в телевизии и локални радиа.

Според Накуин във фокуса на разследванията не седят американци, тъй като по закон такова следене не може да бъде извършвано без наличието на съответната съдебна заповед.

Преравя се информация на различни езици по целия свят – от арабски до китайски. Една от основните насоки в работата на центъра е проследяването на настроенията в Пакистан и вероятността народът на някоя близкоизточна държава да извърши преврат.

Центърът снабдявал американското правителство с детайлна информация и анализ за реакциите в арабския свят на новината за смъртта на Осама Бин Ладен. Най-много негативни послания е имало в Пакистан и Китай. Обзор на последните 24 часа влиза в ежедневното четиво на американския президент Барак Обама, пише още AP.

Според Накуин сътрудниците му, които неофициално са наричани "Библиотекарите отмъстители", са прогнозирали приближаването на въстанието в Египет, но не са знаели кога точно ще започне революцията. „Центърът предвиди, че социалните мрежи в такива места като Египет могат да изменят правилата на играта и да заплашат режима“.

Критици обаче се съмняват, че ЦРУ шпионира само в чужбина. Още през 2009 г. експерти от Центъра за демокрация и технологии изразиха съмненията си по този повод. А основателят на Wikileaks Джулиан Асанж заяви в интервю по-рано през тази година, че е сигурен, че ЦРУ шпионира Facebook навсякъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Натрий
преди 12 години
Тези пичове сигурно сканират и Инвестор-а, затова ми забива отвреме-навреме :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Натрий
преди 12 години
Брей-й, с какъв ли софтуер го правят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още