IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над два милиона души може да бъдат лишени от спешна помощ

Лекарите са готови за протести, ако спешната медицинска помощ бъде прехвърлена към областните болници

17:12 | 07.11.11 г. 2
<p>
	Ръководството на Българския лекарски съюз сподели опасенията си от предвижданите промени в спешната помощ Снимка: БТА</p>

Ръководството на Българския лекарски съюз сподели опасенията си от предвижданите промени в спешната помощ Снимка: БТА

Ако спешната мединцинска помощ премине към областните болници, както предложи миналата седмица здравният министър Стефан Константинов, без бърза помощ ще останат над 2 милиона души, които не са здравноосигурени.

За това алармира д-р Анелия Маждракова от столичния Център за спешна медицинска помощ.

„Прехвърлянето ще принуди спешните центрове да обслужват само здравноосигурени лица, тъй като болниците се финансират от здравната каса, която плаща за лечение на здравноосигурените“, коментира д-р Маждракова.

На практика това намерение на управляващите означава намаляване на заплатите на работещите в системата на спешната помощ и нови дългове за болниците. Догодина за този вид помощ са предвидени още 15 млн. лв., които обече като се разпределят по областните болници, няма да стигнат, поясни Маждракова.

„Спешната медицинска помощ е неделима услуга, тя е задължение на държавата, а не на Националната здравно-осигурителна каса“, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той поясни, че лечебните заведения са търговски дружества, които се финансират от НЗОК и не биха могли да поемат още дейности.

„Не можем да приемем, че спешната помощ ще се финансира от здравната каса, а не от държавата“, категорични са от лекарското съсловие. По думите на Райчинов това не е сериозно намерение, а опит за имитиране на дейност и реформи в здравеопазването. 

Според Райчинов  не може една болница да плаща от бюджета си и за спешна помощ. Той припомни, че парите, които се дават за спешна помощ годишно, са 75 млн. лв. И това не е сума, която лечебните заведения могат да отделят от делегирания си бюджет.

От Българския лекарски съюз предлагат тя да се финансира от целеви фонд, който да стартира още от следващата година. Не се изключва и възможността за частна спешна помощ, за която в Европа има много добри примери.

Медиците сигнализираха и за хаос в системата с обажданията на телефон „112“. Стана ясно, че повикванията се бавят с до 15 минути, откакто сигналите постъпват на този номер.

„Премахването на телефон "150" за спешни повиквания доведе до хаос“, категорични са лекарите. Според медиците проблемът е в това, че на спешния телефон отговарят хора, които не са предварително обучени и това води до големи грешки. 

„В други държави работещите на телефон "112" преминават над тригодишно обучение“, каза секретарят на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.

В сряда лекарите ще внесат протестно писмо до президента и премиера, а след това ще обмислят евентуални протестни действия. От Българския лекарски съюз (БЛС) заявиха, че ще подкрепят спешните центрове при бъдещи протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Шоковите зали също преминаха преди години към болниците но обслужват и неосигурени пациенти . Като се има предвид че транспортните звена на ЦСМП оказват първа помощ на пострадали които не са в състояние да си кажат името камо ли да дадат информация за здравния си статус посочените аргументи на БЛС са крайно необосновани и дори смешни да не кажем непрофесионални или тенденциозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dikobraz
преди 12 години
Прехвърлянето ще принуди спешните центрове да обслужват само здравноосигурени лица, тъй като болниците се финансират от здравната каса, която плаща за лечение на здравноосигурените - Край на цитатаИ това ще бъде най справедливото решение - не плащаш, не ползваш.Както спомена един доктор лятото - спешната помощ се е превърнала в личен лекар / джипи / на неосигурените.Пример - не може да имаш фирма, да не си плащаш задълженията, и да претендираш за права.По принцип не съм съгласен със задължителността на ЗО но се съобразявам с правилата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още