IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Младите хора не би трябвало да разчитат на държавната пенсия, тъй като сме сред 5-те най-застарели нации в света, с най-бързо намаляващо население и с голяма неграмотност сред младежта

07:36 | 15.11.11 г. 82
В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Кой е виновен за ниските пенсии? Кой е виновен за плановете за увеличаване на пенсионната възраст?

Отговорът е само един: Виновник е фактът, че България е демографски грохнала страна в сравнение с другите държави. Думите не са пресилени.

Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е сред 5-те страни в света с най-застаряло население през 2009 г. По този показател сме се наредили до Япония, Германия, Италия и Швеция, но не сме толкова богати и индустриално развити.

Не е чудно, че няма чуждестранни инвестиции в България, тъй като първото изискване на чуждите инвеститори е добра демографска картина, каквато нямаме.

Показателно е, че в Исландия и Норвегия мъжете се пенсионират на 67 години, а у нас плановете за вдигане на пенсионната възраст до 65 г. се приемат на нож от синдикатите, макар че като най-застаряла нация пенсионната възраст е нормално да е още по-висока.

Не трябва да се забравя, че мнозина се пенсионират по-рано, като например неоперативни служители в МВР и Министерство на отбраната. Тоест не криминални полицаи или летци, а секретарки, администратори и т. н. в системата на силовите министерства.

Не трябва да се забравя и че има възможност всички да се пенсионират на 40 или 50 години, но пенсиите ще бъдат като сега символични, тоест по 120, по 150 и по 200 лв., с които няма как да имаме достойни старини.

Изводът

При тази демографска картина не може да има едновременно високи пенсии и пенсиониране преди 70-годишна възраст 

Рисковете

Често се предлага да се вдигнат осигуровките, за да се плащат текущите пенсии. Вече видяхме няколкостотин хиляди млади българи да напускат страната, а останалите ще ги последват, ако държавата се опита да им смъкне кожите, за да плащат повече. Малкото останали млади хора няма да могат да издържат пенсионерите и страната ще изпадне в агония.

Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

82
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
България е в безпрецедентно състояние на полуколония. Разграбена и с изцяло разбита икономика. Населението е в нищета, без переспективност, в масов геноцид. Половината от нацията е прогонена по слугинаж в Европа, а останалата част в страната, включтелно родните ни майки и бащи умират вместо да живеят. Затворите се препълват с младежи тласнати без работа към престъпления. Безчовечни чужди колонизатори назначават продали се жалки души-агенти за министри и водещи политици в България, като(Иван Костов,Агент Гоце,Сергей Станишев,Милен Велчев,Сакс Кобурготски,Бойко Борисов,Симеон Дянков и поредица други)да унищовават българската нация с действия и закони. Медиите пишат и говорят глупости, слугуват на унищожителите на българина. Вече се чудя в тези медии, човеци ли работят или кръвожадни извънземни. Вижте какво направиха с Кадафи и Либия, и как медиите им припяват с медени гласчета на кръвопийците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Преходът завърши, мутризацията продължава. Тъжно е, но трябва да признаем: Криминалният преход завърши, бедните станаха още по-бедни, мутрите облякоха бизнескостюми и депутатски фракове, но мутризацията е в пълна сила. След като приватизираха държавата, сега на ред са контрабандните канали и евросубсидиите, защо не и брокер на имоти. И който посегне на престъпната схема, получава бомба и палежи.По законите на пазарната икономика, за народа остава едното трудолюбие, а с него и недоимъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Когато правителствата фалират.......Аржентинската дългова криза е голям пример за това... .....изведнъж властта се провали, полицията спря да работи, бензиностанциите са затворени,също и магазините за хранителни стоки, пенсиите спряха да идват, и банките затвориха (заедно със спестяванията на хората в тях)...............ето това чака и България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 0 rate down comment 1
suniverse
преди 12 години
911 Принудителните задължителни частни пенсионни фондове пак нанесоха доходностhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/22/911-mega-fack-private-funds/Финансовите пирамиди на Пинера успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планетаhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 0 rate down comment 1
mar_ia
преди 12 години
за да се вземат адекватни решения при възникване на проблем в която и да е сфера от живота:1. да се анализира ситуацията от всички възможни посоки2. да се открие причината довела до това състояние /колкото и да не ни харесва трябва да се лекува причината, а не последствията/3. да се вземат решителни и адекватни мерки /колкото и болезнени да са те/По повод намеренията за пенсионна реформа:1. някои направил ли си е труда да анализира например за 10 години назад -колко е било населението, каква част от него е била работеща. тогава колко работещи/влагащи/ са издържали колко пенсионери и други на клончето /получаващи/Сега какво е положението в същата зависимост работещи/получаващи и в близкото бъдеще-следващите 10 години- същата зависимост.2. какво е довело да това състояние - всички причини. не да скриваме това което не ни харесва да споменаваме или ни е страх да го споменаваме3. лекуване на причините: съкращаване на разходите /не могат да съществуват едни и същи привилегии при
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 0 rate down comment 1
neuro
преди 12 години
Всяка година от бюджета в НОИ се попълвали по 680 млн. за осигуровките на военните, полицаите, разузнаването и ДАНС. "Тоест тези пари се наслагват върху определените бюджети на тези ведомства и това са пари на данъкоплатците." Борисов благодари на бившия финансов министър Пламен Орешарски, "защото ги е спрял да не откраднат всичките пари и е сложил около 2 млрд. лева в "Сребърния фонд", за да подпре фискалния резерв. Ако им беше позволил и този буфер да го похарчат, сега нямаше да имаме никакъв шанс".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 1 rate down comment 1
21.12.2012
преди 12 години
Опитът на Чили с капиталовата система показа, че бедните нямат шанс да си осигурят прилични пенсии - отново бюджетът е този, от който получават социални пенсии. Или можем да даваме минимални пенсии на всички навършили 65 г. от бюджета, а личните вноски ще допълват тези пенсии в зависимост от приноса на всеки един и ще бъдат онаследяеми. НОИ може да администрира личните вноски, да работи като пенсионен фонд. Що се отнася за преходния период, могат да се използват пари от Сребърния фонд. Ясно е, държавните служители следва сами да си поемат вноските и да не се ползват с незаслужени предимства както при пенсиониране, така и при определяне размера на пенсиите. Този модел е по-близо до модела на Бевъридж, отколкото на Бисмарк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 1 rate down comment 2
21.12.2012
преди 12 години
Моделът на Бисмарк работи при нарастващо население, когато с парите на работещите в момента се изплащат пенсиите на пенсионерите. Да, пирамида е, защото парите не се натрупват, а са под формата на потоци от работещи към пенсионери. Когато населението намалява и застарява, този модел не работи. Трансферите между поколенията обременяват все повече младите, които трябва да отделят все повече и повече за издръжка на възрастните. Що се отнася за България, тук проблемите се задълбочават поради големия процент на сивата икономика и прекъснатата връзка между платените вноски и получените пенсии. Изходът е в преминаване на лични наследяеми вноски, за да имат стимул хората да спестяват, и повишаване на данъците върху капитала - през последните десетилетия делът на доходите от труд намалява за сметка на доходите от капитал - с цел увеличаване на приходите в бюджета (в България 60% от парите за пенсии идват от бюджета, а едва 40% от осигурителни вноски).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 1 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Тинчев, тези сметки, които си направил, винаги излизат верни. Особено ако си включил в годините такива като 1996/7, когато твоите 250 000 лева след 30 годишно спестяване незнайно как са се превърнали за една нощ в 250 лева.Колко пъти да пиша, че в световната история няма достатъчно дълги периоди със финансова стабилност. То не са войни, революции, смяна на строя, национализации, пък и инфлация. Язък ви за претенциите. Стига ни само една национализация. Язък ви за претенциите, че ги разбирате нещата.Така че, пирамидата на Бисмарк е най-добра - за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Ако си ченге или ***, започваш да работиш на 20, пенсионираш се на 40 и живееш до 100, каква е сметката ? По тази логика трябва да взимат по 147 лева. Да, ама НЕ! Взимат най-много, ама за сметка на това най-дълго! *** ченгеджийска държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още