IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият сектор губи близо 200 хил. работни места от началото на годината

Над 195 хил. банкови чиновници, застрахователи и фонд мениджъри вече са съкратени, а големите финансови институции планират да редуцират още персонала си

10:37 | 17.11.11 г. 1
Финансовият сектор губи близо 200 хил. работни места от началото на годината

Съкращенията на работни места в сектора на финансовите услуги са на път да надхвърлят 200 хил. в световен план тази година, след като големи банки като Citigroup, BNP Paribas и Bank of America съобщиха, че редуцират персонал, за да свият разходите, пише Bloomberg.

Съкращенията на банкови чиновници, застрахователи и фонд мениджъри вече надвишават 195 хил., докато по същото време на 2009 г. от работа във финансовия сектор бяха освободени 174 хил. души.

Заради плановете на големите финансови институции да редуцират допълнително персонала, се очаква над 200 хил. заети в сектора да останат без работа тази година.

Citigroup планира съкращаването на още около 3 хил. души, или около процент от работната сила на финансовата институция, като от подразделенията за търговско и инвестиционно банкиране вероятно ще си тръгнат 900 души, съобщават анонимни източници, близки до банката. Числото обаче може и да се промени, тъй като плановете за нови съкращения са правени на базата на предварителни оценки, уточнява източникът на агенцията.

Към края на третото тримесечие в Citigroup само в САЩ са работили 276 хил. души. Говорител на банката лаконично коментира, че се обмислят „целенасочени редукции в определени бизнеси и функции“, но не потвърди слуховете за предстоящи масови съкращения.

Вчера BNP Paribas обяви, че планира да се раздели с 1 396 свои служители, повечето от които работят в клонове на банката в чужбина. Най-много хора ще си тръгнат от звената за корпоративно и инвестиционно банкиране.

„Като всички банки и BNP Paribas трябва да адаптира бизнеса си към новата регулаторна среда, която оказва влияние на капиталовите пазари, тъй като засяга структурираните финансови операции“, коментира говорителят на банката Джулия Бойс.

Bank of America също съобщи, че ще намалява работещите в европейските си подразделения. Главният изпълнителен директор на банката Браян Мойнихан смята да елиминира 30 хил. работни места през следващите няколко години, за да редуцира разходита на финансовата институция с 5 млн. долара годишно до края на 2013 г.

Наскоро тръгнаха слухове, че Bank of America съкращава служители в подразделението си в Дубай. Официална информация все още няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
"Citigroup планира съкращаването на още около 3 хил. души, или около процент от работната сила на финансовата институция..."3 000х100=300 000 човека работят в тази финансова институция!!! Само в тази!!!Който има ум и разум знае къде е злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още