IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Младенов: България повече няма да бъде представлявана от агенти на ДС

Решението на Конституционния съд да позволи на хора от ДС да останат в мисиите ни зад граница ме кара да съжалявам, казва министърът

21:07 | 23.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Николай Младенов. Снимка: МнВР</em></p>

Николай Младенов. Снимка: МнВР

Решението на Конституционния съд /КС/ да отмени текстовете от промените на Закона за дипломатическата служба, които засягат хората с връзки с тайните служби на бившия комунистически режим, ме кара да съжалявам, че този важен орган застана на пътя към изчистването на образа на България. Това посочва министърът на външните работи Николай Младенов в изявление по повод на днешното решение на КС, разпространено от МВнР.

По думите на министъра "има сили, за които запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати".

Политическата воля на Народното събрание, на правителството и на избрания нов президент, както и моята, е ясно и категорично изразена и остава непроменена - България няма да бъде представлявана пред света повече от хора с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим, заявява министър Младенов. Според него двадесет години след падането на Берлинската стена не можем да си позволим тази тема да хвърля сянка върху българската нация.

Николай Младенов допълва, че затова представителите на България, чиито връзки с Държавна сигурност /ДС/ бяха обявени от комисията по досиетата, ще бъдат отзовани и върнати в страната.

Днешното решение на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват държавата ни, заявява Младенов. Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия, посочва министърът.

В началото на годината парламентът прие декларация, в която се настоява дипломатите, сътрудничили на ДС, да се оттеглят от задграничните си постовете.

Промените в Закона за дипломатическата служба бяха изготвени от правителството и приети окончателно от парламента на 14 юли. Според тях на публични постове в МВнР не могат да се назначават агенти на ДС и на Разузнавателното управление на БНА. В документа е записано, че министърът на външните работи отзовава дипломатите, заели публични постове в МВнР, които са били сътрудници на ДС. Левицата и ДПС поискаха текстовете да отпаднат.

На 28 юли президентът Георги Първанов наложи вето на промените в закона. Държавният глава изрази виждането, че редица норми от промените в закона нецелесъобразно преуреждат отношенията по изграждането и функционирането на дипломатическата служба, а също и че влизат в противоречие с Конституцията на страната, на международни актове, които са в сила за България, и на основни принципи на международното право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Да бе, да :)) Предните които уж ги махнаха от външно ги назначиха в МЗ при Миро Зелето да усвояват евро пари ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още