IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия отказа да продаде 300 кв. км. на китайски милиардер

В мотивите на правителството се посочва, че няма прецедент, при който чужда държава да е придобила толкова много земя в Исландия

12:24 | 26.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Исландия. Снимка: pocius, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ " target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Исландия. Снимка: pocius, лиценз: CreativeCommons

Исландия отказа на китайския инвеститор милиардер Хуан Нубо разрешение да купи земя в северната част на страната с аргумента, че подобен трансфер на недвижима собственост „ е несъвместим“ с исландските закони, пише Bloomberg.

Правителството няма да позволи на Хуан, чрез своята компания Beijing Zhongkun Investment Group Co. да извърши планираното придобиване на 300 кв. км. земя, се казва в изявление на исландското вътрешно министерство.

В мотивите на правителството се посочва, че компанията на Нубо, не отговаря на изискванията на исландския закон и че няма прецедент, при който чужда държава да е придобила толкова много земя в Исландия. 

Хуан Нубо, бивш служител на китайското правителство, планираше да инвестира 200 млн. евро за изграждането на курортен комплекс, хотели и голф игрище. През септември Хуан заяви, че води преговори за придобиване на земята от група исландски фермери за 8,8 млн. долара и че очаква разрешение от правителството.

Според списание  Forbes състоянието на Хуан възлиза на 1,02 млрд. долара.

Представителят на Хуан в Исландия посочи, че е изненадан от неочаквания отказ, допълвайки, че в исландските закони няма специални разпоредби за големината на парцелите.

Хуан е заемал различни постове в китайското министерство на строителството и в централното управление по пропагандата.

Разположението на Исландия, която се намира на пътя между Европа и Арктика, все повече се смята за стратегическо: топенето на ледовете открива нови полярни морски пътища и прави по-достъпни минералните ресурси в региона.

Исландската банкова система, несъразмерна спрямо останалата част от икономиката, внезапно се срина през октомври 2008 година в резултат на световната финансова криза. Това наложи намесата на Международния валутен фонд (МВФ) и доведе до дълбока криза в страната, която дотогава преживяваше икономически бум.

Рецесията обаче се оказа не така тежка, както се очакваше първоначално, според МВФ и икономически експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
evg9
преди 12 години
Няма нужда да учим китайски, защото китайският работодател ще си докара освен машините и китайски работници - ядат по-малко, искат по-малки заплати..., абе въобще в България излишните са българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Учете, китайски!!! Утре-другиден, новия работодател ще го изисква като условие за работа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Мдааа, наскоро обявиха идеята на китайски инвеститор направо да създаде селище-градски тип и се пооглеждал за терени. Ще му я шитнат, кат` стой та гледай. Посоката в която се движим, опаа, пропадаме бясно, е ясна.....Кораба потъва бавно, вода има за всички. Колкото и апокалиптична да звучи, си е точно така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
knbizz
преди 12 години
Съвсем добре си е ориентиран, вече купи 200000 в Видинско. Това в бъдеще ще му позволи да има териториални претенции. За колко сребърника не знам. Може и да са за 30 юана. Тъй де, черпил е една ракия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Много е неориентиран човека. Да идва насам. 111 хил.км2 са на тезгяха, еФтино ги дават(за 30 сребърника),+ аборигените като бонус, а и лед няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още