IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не бива да подкрепя обща фискална политика в ЕС

Водещи икономисти се обединиха около виждането, че хармонизацията ще е в ущърб на страната ни и ще предизвика дългосрочни негативни ефекти

08:43 | 28.11.11 г. 28
България не бива да подкрепя обща фискална политика в ЕС

България не би трябвало да подкрепя евентуална обща фискална политика в Европейския съюз. Причната за това е, че данъците у нас са доста ниски, а уеднаквяването вероятно ще стане към по-високите ставки, характерни за Западна Европа.

Около тази теза се обединиха анализатори от Macro Watch, участвали в дискусия за перспективите пред България и проблемите на Европейския съюз и еврозоната.

В момента Европейският съюз е изправен пред огромни предизвикателства. Те могат да бъдат преодолени чрез задълбочени структурни реформи или изключване на държави от еврозоната, посочиха специалистите.

Поведението на българските политици в този момент трябва да е насочено категорично към запазване на самостоятелната фискална политика, стана ясно от изказванията на икономистите.

Само по този начин ще може да се върви към сближаване на доходите в България и тези в Европейския съюз.

В момента пазарите се фокусират основно върху дълговете на отделните правителства. Това отчасти може да донесе успокоение в България, тъй като правителственият ни дълг е доста нисък на фона на останалите страни в ЕС.

Проблемът за България обаче е ниското качество на управление и неефективността на институциите, които поставят значителни рискове, предупреди изпълнителният директор на Институт Отворено общество Георги Стойчев.

Стойчев е категоричен, че „Европейският съюз няма да е същият след кризата и основната работа на българското правителство е да защити политиките на сближаване на доходите с тези в останлите страни от ЕС”.

Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
проблема е системен и разпада на еврото и ЕЗ ще е добър знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Точно този начин на мислене води до големите проблеми. Опита всяка държава и икономика да стане по-привлекателна чрез намаляване на данъците, този данъчен дъмпинг, стремежът да се насърчи износа чрез девалвация на собствената валута, постигането на конкурентоспособност чрез ниско заплащане на труда и или дотации, всичко това създава проблеми и диспропорция между потребление и натрупване в глобален мащаб. Когато всички се опитват да бъдат по-евтини и да смъкнат по-ниско гащите, историята става кървава и болезнена. Първото нещо , което трябва да се направи от всички е да се прекрати това световно състезание по мизерия, но това няма как да стане в момента. Общата фискална политика е разумен ход при условие, че има обща валута, няма офшорен бизнес и данъчни райчета, че се насърчават по друг не данъчен начин инвестициите в изостаналите страни и региони, че се насърчава дребният и среден местен и национален бизнес. С какво ни помогнаха ниските данъци за привличане на инвестиции ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука. Ум царува, ум умува, ум патки пасе...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
niki6
преди 12 години
evro zonata niama da se razpadne,tova sa kior fi6etsi,niakoi darjavi iskat da izmaknat pove4e evtini zaemi ot evropa i da gi davat po skapo na horata.sega se imitira slabo evro drugia mesets pak obratno,koi si niama rabota prehvarlia ot edna valuta v druga,no kato tsialo Evropa 6te ia bide i o6te kakne se hva6taite.Zlatoto moje i da se spuka balona i tam ne6to ne e nared,nakaraha mnogo darjavi da se zapasiat s nego,no posle 6te si go varnat pak ot tam otkadeto sa im go nabutali samo 4e dosta po evtino :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
allll
преди 12 години
Искам превалутиране на борда :)1 лв. = 2 Евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Истината е, че разпадът на евро-зоната става все по-вероятен и всеки следващи мерки по спасяването и само доказват, че спасение е невъзможно. Фактически няма начин, чрез който да се изкупят дълговете на всички закъсали държави. Няма толкова пари, нито пък данъкоплатците в Германия и още няколко по-стабилни страни, биха го приели. Вариантът изкупуването да стане от ЕЦБ, подобно на ФЕД в САЩ, е неработещ, защото би се превърнал в пореден фактор, пораждащ страх, а не спасение. Печатането на пари не връща доверието във валутата, която се печата. Очевидно разпадането на евро-зоната е просто въпрос на време, и тогава с българския валутен борд е свършено. Би изчезнала котвата за която се държи самото евро. Ако България продължи с този валутен борд към еврото, и ако еврото се разпадне, тогава ще има огромни проблеми пред държавата. Дори чисто технически бързо да се вържем към новата германска марка, това изобщо няма да реши основния проблем - спестяванията на населението в евро. За покриването им няма пари, а тълпи от хора ще искат еврата им да се заменят с марки, каквито правителството няма да има. Подобна външно инспирирана криза може не само да помете всяко правителство у нас, но може да разруши дори самата ни държава. Ледът е много тънък, стъпваме върху все по-нестабилна основа......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Да ти отговоря подобаващо, но трябва да ти сляза на нивото, а то е недостижимо щото ти е вродено:).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 3
Боян
преди 12 години
Ама ти верно си доста ограничен :) Пазара така или иначе е отворен, чужди фирми така или иначе ще те смачкат, за какво изобщо разсъждаваш не мога да те разбера, ти явно живееш на някой друга планета, на която правилата на нашата не важат или може би си мислиш, че може да промениш правилата хахахахаха абсолютен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Кога ще дръпнеш по-бързо:- когато си ликвидираш неефективното производство(и окрадеш парите) като слушаш "добронамерени" съвети на конкурентите, отвориш пазара си за тях и разгониш всички дето имат що годе ъкъл, понеже иначе трябва да умрат от глад, - или ако запазиш това което си струва и се опиташ да го направиш по-ефективно, запазиш хората и при това имаш и някаква печалба? На богатите не им пука кой им е съсед, след като политиката им е да го оберат колкото могат, пък ако ще след това и да фалира. Ако това стане вече няма да е и подизпълнител, а обикновен бачкатор в чуждата фирма на азиатска/африканска заплата, но понеже не си наивен? сигурно го разбираш;).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Що ако не бяхме в ЕС пък щяхме да развие една наука и щяхме да сме конкурентни за нещо ли? не бъди наивен винаги ще сме някакъв придатък към някого, както сме придатък към немската индустрия във доста отрасли, ако не е износа за там сме кръгла нула. Това е и идеята да работим за големите западни форми като под изпълнители, ние НИКОГА няма да имаме световно известна фирма с някакъв голям оборот която да ни вдигне стандарта, който мисли че може да стане това у нас е пълен *** има поне 100 причини повечето вътрешни това никога да не се получи. Относно това дали имат изгода да сме добре, естествено че имат те и затова набълбукаха другите с пари такива като Гърция, но разбраха че така само да ги заливат с пари няма да стане, трябва и да се бачка. Кое е по-хубаво според тебе да имаш съсед като Германия или съсед като Ангола, отговори си на тоя въпрос и ще се сетиш дали искат да сме добре или зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още