IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец от Естония ще ни предложат ефективни мерки за е-правителството

Чуждите експерти ще анализират българското законодателство и техническите възможности за изграждане на он-лайн връзките

16:27 | 28.11.11 г.
До месец от Естония ще ни предложат ефективни мерки за е-правителството

След като анализират спецификите на българското законадетелство и технологичния капацитет за изграждане на електронното правителство на България, естонски експерти ще предоставят още през декември анализ за мерките, които българската администрация би трябвало да предприеме, за да се ускори изграждането на системата.

Това съобщи след днешната си среща със заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов Кеит Касеметс, ръководител на естонската делегация, която е на тридневно посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов.

Българският премиер потърси съдействието от естонския си колега за по-бързото изграждане на е-правителството, когато след посещението си в прибалтийската държава през септември т. г. беше поразен от всеобхватността и бързината на административното обслужване на гражданите и бизнеса в Естония.

Въпреки че изграждането на онлайн връзките между ведомствата беше в приоритетите на кабинета, Борисов призна провала на отговорните институции и го постави като приоритет в работата на новия транспортен министър Ивайло Московски.

На днешната си среща с естонските експерти зам.-министър Борисов припомни, че до 2015 година се очаква България да има напълно функциониращ модел за обмен на данни между администрациите и център за съхранението им. Ще бъде модернизирано законодателството и ще бъдат разработени секторните електронни услуги в здравеопазването, образованието, икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още