IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Има реален шанс еврозоната да не съществува до шест месеца

Спестяванията на българите не са застрашени, но има голяма опасност за износа ни, като трябва да се преориентираме към Азия и Русия, каза финансовият министър

10:31 | 29.11.11 г. 59
Симеон Дянков: Има реален шанс еврозоната да не съществува до шест месеца

В рамките на следващите шест месеца има реален шанс еврозоната да не съществува, заяви финансовият министър Симеон Дянков в сутрешния блок на bTV.

В изказването си вицепремиерът цитира изявление на Ангела Меркел, според което бъдещето на еврозоната в следващите месеци е неясно.

Дянков побърза да успокои, че спестяванията на българите не са застрашени, защото страната ни не е въвела еврото и няма да бъде засегната при подобен сценарий. Според него обаче има реална опасност за експортно ориентирания бизнес.

„За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни. Трябва да се преориентираме към Азия и Русия, но няма как това да стане за няколко месеца, затова нещата са много несигурни като цяло”, каза финансовият министър.

Дянков припомни някои от събитията в Европа, които се случиха в последните седмици и заяви, че негативни последици за българската икономика със сигурност ще има, като следствие от кризата в някои европейски държави.

На първо място, като основен катализатор на последните трудности в ЕС, Дянков посочи намерението за референдум, изразено от бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу. 

„Това постави под въпрос пакета за Гърция – падна правителството там. Кризата отиде към Италия – падна правителството и там. Кризата отиде към Белгия и там им намалиха кредитния рейтинг”, обясни министърът.

Той посочи, че Германия е най-големият ни пазар, а Италия - вторият по големина. „При положение, че и двете страни казват, че догодина ще са в криза, ние няма как да не реагираме на тези опасения”, заяви Дянков.

Така финансовият министър аргументира намерението на правителството за съкращаване на бюджетните разходи догодина и за ускоряването на някои реформи като пенсионната.

Дянков отново заяви, че в началото на годината е бил прогнозиран един консервативен бюджет, именно заради успокоението, че пакетът за Гърция е съгласуван и нещата ще потръгнат в ЕС.

„Сега обаче обстановката е по-нестабилна и затова се налага да направим бюджет, който има буфери. Той е оптимистичен, защото сме го изчислявали на база 1% растеж на икономиката ни, а се очаква той да е по-голям”, обясни още финансистът.

Той увери, че бюджетът за догодина ще издържи на кризата и страната ни ще завърши с дефицит по-нисък от 2,5 на сто – втори или трети в Европейския съюз.

„Ако утре се създаде фискален съюз като алтернатива на еврозоната, ние ще сме една от осемте държави, които веднага ще влязат в нея, тъй като изпълваме критериите”, каза още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Ех колко финансови министри има във форума... Ако едно евро се превърне в 4 лева следват фалити на всички банки. Само да си го мислиш, трябва да си ***. Щот 80% от кредитите са в евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Тоз взе да обръща палачинката на 180%, жалък лицемер..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Lucifer
преди 12 години
кое му е по-сигурното???... с това упражнение ако подплаши по-вечето българи да си обърнат еврото в БГ-левове, като нищо ще се оправдае с новите по-солидни изисквания на МерКози и в някоя прекрасна събота срещу неделя ще обезцени лева (например до 4 лв. за 1 евро). Изненадите на мистър Флик са просто непредсказуеми (преди изборите каза че вече се измъкваме успешно от кризата а веднага след тях започва реформа на реформата, щото видите ли Папандреу му е виновен или на калпав ....вълната му пречи), кой да му повярва на тоя пишман-счетоводител???...ега ти смешника, тоя направо е болен а мутрагенът само дето и него не го направиха доктор хонорис кауза, поне за това разбра че е достатъчно объл и ако си подаде оставката ще направи услуга на всички българи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
Voldemor
преди 12 години
Къде сложи нашата опърпана държавица сред отличниците бе Дянков? Ти си мислиш, че е като в английското финансово учреждение където си се подвизавал? Представяш им добри показателчета и те ти одобряват всичко. Нееее драги ми поплювко - не се реди в една редица с тези напреднали държави - никой няма да ни вземе с продънените потури в тази компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 11
stone kold
преди 12 години
ама тоя верно е *** то *** им е шефа така 4е нормално и отборът да е от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 12 години
Така като гледам еврото като валута ще си остана . Меркел обаче иска да създаде група от страни с балансирани бюджети за да се финансират евтино от пазара . Същевременно тези страни явно ще продължат да ползват еврото като валута - без еврото германската икономика е обречена . Още кат стана дума за еврооблигации се говореше за издаване на два типа облигации - такива на страни с първо степенен рейтинг и такива с по лоши резултати . Не че е лошо но трябва да се намери механизъм за лесно преминаване на страните от едната група в другата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
Теоритично в момента левовите депозити са по сигурни от евровите :-) Ако Германия излезе от еврозоната и си върне марката, а България гласува да вържем борда към марката, може да се окаже, че лева ще е поскъпваща валута :-)Разбира се шансът да се срине еврозоната както казах е близък до нулата! Не гледайте кой какво говори, а кой какъв интерес има, а Германия и Франция определено нямат интерес еврозоната да остане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Lucifer
преди 12 години
...За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни. Трябва да се преориентираме към Азия и Русия.... Ако утре се създаде фискален съюз като алтернатива на еврозоната, ние ще сме една от осемте държави, които веднага ще влязат в нея, тъй като изпълваме критериите, каза още Дянков.",... И какво става с депозитите на българите в евро????...само левовите ли остават???...как ще влезем в новия фискален съюз???...само с левове и без евро или с обезценено евро???..кой би повярвал на новата тенекия (ново евро или какво???...)"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
Явно и Дянков се е заразил от шантажа на Меркел! Шансът за разпадане на еврозоната и за изчезването на еврото е нулев, но на Меркел много и се иска да представи разпада на еврозоната като реален сценарий за да може да стресне политиците от периферията и да ги накара да подпишат всичко каквото иска Меркел.Единствените които може да не успеят да останат в еврозоната са Гърците. Ще подпишат всичко, но няма да могат да издържат на новите правила и вероятно доброволно ще зарежат еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 12 години
Тоя верно пил ли си е хапчетата? :shock:"...но има голяма опасност за износа ни, като трябва да се преориентираме към Азия и Русия, каза финансовият министър."След като разковаха всички руски проекти през България, за да се харесат на Уорлик и уж на ЕС, сега как точно министърчето Трайков и цялата пасмина ще се завъртят към Русия и какъв отговор ще чакат? Новото президентче също даде ясни заявки за политиката си към Русия! Като толкова парадира с германската си школа, да ходи сега да пита кака си Анджи защо хем са гръбнакът на ЕС, хем са член на НАТО, хем са най-близкият приятел на Москва в Европа и отлично осребряват този факт!Много ми е интересно как ще осъществят сега "експертите" на БиБи този обратен завой? Май за целта ще се наложи малко да се сменят пак с червените... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още