IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена е градът с най-високо качество на живот в света

Първата петица се допълва от Цюрих, Окланд, Мюнхен и Дюселдорф, а най-безопасните градове са Люксембург, Берн и Хелзинки, сочи класация на консултанти

14:07 | 29.11.11 г.
Виена е градът с най-високо качество на живот в света

Столицата на Австрия Виена заема първото място в тазгодишното издание на класацията на консултантската компания Mercer за качество на живот в повече от 220 градове по света.

Люксембург пък е най-безопасният за живеене град според експертите. Иракската столица Багдад заема последното място, както в класацията за качество на живот, така и по безопасност.

Консултантите са оценявали политическата стабилност на държавите, където се намират класираните градове, икономическата и социо-културната среда, здравеопазването, нивото на образованието, публичните услуги и обществения транспорт, забавленията в свободното време, достъпността на потребителските стоки, жилищата и природната среда.

Първата петица на градовете, предлагащи най-високо качество на живот, се допълва от Цюрих (Швейцария), Окланд (Нова Зеландия), Мюнхен (Германия) и Дюселдорф (Германия). Сред петте най-безопасни градове се нареждат Берн, (Швейцария), Хелзинки (Финландия) и отново Цюрих и Виена.

Градът, който предлага най-високо качество на живот в Северна и Южна Америка е Ванкувър (Канада), следван от столицата на страната Отава, както и другите два основни канадски центъра - Торонто и Монреал. На пето място е класирана столицата на Хаваите - Хонолулу.

Най-добро качество на живот в азиатско-тихоокеанския регион предоставя Окланд (Нова Зеландия), следван от Сидни, (Австралия), Уелингтън (Нова Зеландия), както и големите австралийски пристанища Мелбърн и Пърт.

В Близкия Изток и Африка най-високо е качеството на живот в Дубай и Абу Даби от Обединените арабски емирства, следвани от Порт Луис, о. Мавриций, и южноафриканските градове Кейп Таун и Йоханесбург.

Петте най-безопасни градове в Северна и Южна Америка се намират в Канада. Това са Калгари, Монреал, Отава, Торонто и Ванкувър.

Повече от половината градове в топ 25 на класацията за качество на живот са европейски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още