IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията собственик на American Airlines поиска защита от кредитори

Двата превозвача American Airlines и American Eagle ще продължат да летят по график, докато тече съдебната процедура, която цели да освободи компанията от дълговете

19:24 | 29.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Компанията собственик на American Airlines поиска защита от кредитори

AMR Corp., компанията собственик на третия по големина американски авиопревозвач American Airlines, е поискала защита от кредитори в съда в Ню Йорк, съобщи Ройтерс.

Както обяснява компанията, и двата нейни превозвача - American Airlines и American Eagle, ще продължат да летят по график, докато тече съдебната процедура. Целта на тази мярка е да се освободи компанията от дълговете, за да започне на чисто.

„Планираме да започнем преговори с всички синдикати в компанията, за да се намалят разходите за обезщетения на служителите, които ще трябва да бъдат освободени", обясни новият изпълнителен директор Томас Хортън, който сега поема поста.

Тези разходи в САЩ обикновено са голям проблем за компаниите защото те плащат повече под формата на заплати и бонуси в случай на фалит, отколкото техните конкуренти, припомня Ройтерс. 

От години American Airlines се мъчи с високи загуби. Само през първите девет месеца на годината компанията регистрира минус в размер на 884 млн. долара. Авиокомпанията е затруднена от високите цени на керосина и силната конкуренция. Освен това American Airlines е в спор със служителите си заради спорове относно заплащането им.

AMR остава единствената голяма компания от авиобизнеса, на която все още се налага да плаща осигуровките за пенсия на служителите си. Конкурентите на компанията - UAL Corp и Delta Air Lines, използваха процедурата за защита от кредитори, за да намалят разходите си и след това намериха фирми, с които да се слеят.

Томас Хортън наследи Джералд Арпи на кормилото на авиопревозвача. „Това е труден бизнес“, заяви след назначаването си Хортън.

Засега не е ясно какви дългосрочни последствия ще има молбата за защита от кредитори. American Airlines е част от алианса Oneworld, към който през 2012 г. ще се присъедини и Air Berlin. Неплатежоспособността на американския партньор обаче засега не тревожи германската компания, доколкото машините й ще продължат да летят.

Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
това както и други подобни новини са пряк резултат от "нарастналото потребителско доверие" в САЩ. Аман от стъкмистика, вносителите на китайски евтини стоки може и да качват доверие, но само в заблудата, че продуктите могат да бъдат безкрайно ефтини и икономиката да върви напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Дълговете ще продължат да нарастват. Няма друг начин. Паричната системата на капитализма е математически неиздържана и изисква постоянно задлъжняване и посточнно печатане на пари. Не мисля че някой, който разбира за какво става дума вярва в безрисковостта на американския дълг и че, печатането на долари е дефакто фалит, защото води до обезценка на текущите доларови активи т.е. висок риск за кредиторите!Има проблем с Долара, Има проблем с Европа, Световен икономически проблем, създаден изкуствено, за да изиска нов световен ред и нова валута разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още