IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата не иска да напусне пазара на имоти в България

Проблемните кредити, обезпечени с имоти, постоянно се увеличават, а основният двигател на пазара са неотложните нужди на купувачите и наемателите

08:00 | 29.12.11 г. 14
<p>
	Изглед към София. Снимка: Cranker. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Изглед към София. Снимка: Cranker. Лиценз: Creative Commons

„Голямата депресия“ на пазара на имоти в България от 2010 г. отстъпи тази година пред наченките на стабилизация и оживление. Брокери и консултанти отчитат ръст на търсенето, на огледите, на сделките и на кредитите.

Цените като цяло продължават да падат, но с по-бавни темпове в сравнение с пика на кризата отпреди година. Сключиха се и някои по-мащабни сделки, една от които беше за Мол София.

С плахи темпове в по-големите градове на страната отново започна да се строи. Реализират се обаче основно обекти, които са били проектирани преди кризата.

Това е една от причините да не може да се каже категорично, че кризата си е отишла безвъзвратно от сектора на имотите у нас. Основен двигател на жилищния пазар например остават неотложните жилищни нужди основно на купувачите до 45 годишна възраст. В сегмента на търговските площи свръхпредлагането доведе до невиждано за последните години на бум в строителството явление – година без нови молове в столицата. Огромна част от офис площите стоят незаети, а търсенето през годината се движеше основно или от фирми, които искаха да сключат изгодна сделка, или от чужди компании, които се разшириха на българския пазар.

Що се отнася до кредитирането, действително охотата на банките да финансират сделки е поне с една идея по-голяма в сравнение с желанието им през миналата година. Цената на заемите обаче е по-висока, както и изискванията към потенциалните купувачи.

Лошите и преструктурирани кредити отчитат нови и нови рекорди. Към края на октомври те са вече над 9 млрд. лева, или 22% от общия кредитен портфейл на банките. Засилиха се и предупрежденията, че финансовите институции ще се превърнат в най-големия държател на активи, ако тенденцията се задържи.

Все по-осезаем става и натискът върху сектора на имотите на дълговата криза в еврозоната. Процесът по намаляването на задлъжнялостта в частния сектор стартира първо от банките и това продължава да бъде тяхна основна грижа. Рекордните темпове на ръст на кредитирането също остават в предкризисната история. Може да се очаква покачване на цената на заемния ресурс заради новите капиталови изисквания към финансовите институции и вероятно по-разумна политика на кредитиране. Всичко това няма как да не засегне и сектора на имотите.

Купувачите на жилища – по-отговорни и по взискателни

Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

16
rate up comment 31 rate down comment 0
бай Промо
преди 12 години
Всякакви непродадени стоки тежат на бъдещ икономически растеж, обаче това, че младежите са все по-неграмотни и напускат страната е по-тревожно от 'теслите' с НИ. По принцип непродаваемите НИ се разчистват с обявяване на търгове с широка база на оповестяване и прозрачни правила за провеждане. Обаче тук в BG когато има някакъв търг няма как да не бъде опорочен до неузнаваемост ... от изтичане на информация, от изопачаване на срокове и места за оповестяване, и всякакви други хватки за осигуряване на конкурентно преимущество на разни шуробаджанаци и фолк-певици, които се представят за 'титуляри' на лота.Тарикатите започнат да си играят игричките и икономиката 'заминава на юг' - защо ли никой в BG не е учуден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 31 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
Какво напускане на кризата? Тя докато отмине кризата ще се задействат новите реалности като например това, че сме водещи по безработни и неуки младежи. Те младежите именно във възрастта 30-40 години трябва да купуват - безработни, неуки, неквалифицирани със смешни доходи. Как ще стане това? А безработицата още расте и далеч не е нанесла своя окончателен удар по имотите и лошите кредити. Време е да си признаем, че по безработица сме по-зле и от Испания, а не да го крием. Можем да говорим за новите реалности. А те са, че имаме оцелял пазар в София и Варна с цени надвишаващи себестойността по строителството. Да речем тук са и Бургас и Пловдив. От там на сетне при цени на старо строителство около и под 800 лева квадрата в областните градове (при това не само панел) не знам какви точно царски палати ще трябва да се строят за да ги купува някой. Не се ли намеси държавата с ниски лихви и работни места чакайте си оправянето, а аз ще чакам с кеф да падат цените та да купя нещо за наследниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 3
megamind
преди 12 години
при власт на неолибералната икономическа политика, така ще е. Докато нашите икономисти са толкова късогледи, че не виждат до съдедна Турция просперираща с неокейнсианска икономическа политика. Турците в момента са номер 1 на Балканите. Насърчават икономиката си, производството, няма спад на цените на имотите, стартират гигантски проекти като втори канал на Босфора и нови седем международни летища и т.н и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
този бум който беше е минало и няма да се повтори никога........аз съм реалист и виждам нещата как отиват на зле и по зле .....края на света иде съвсем скоро и края на системата такава каквато я познаваме съшто.....тогава собственоста ще е нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 38 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Това ми беше изчерпателното мнение по темата преди година (близо):http://nasofr.blog.bg/biznes/2011/03/03/rekviem-za-imotniia-pazar-v-bylgariia.698110Виждам, че нищо не е постигнато по набелязаните точки. Купувачите били станали по-взискателни... че то за това напън не се иска, то си е естествено последствие от свиването на пазара.Няма го прогресът в държавната политика, поведението на банките и отношението на брокерите. Такива *** могат само да седят и да плачат че пазарът е слаб. Действия никави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 39 rate down comment 0
Toro
преди 12 години
Няма никакъв икономически фундамент имотите в БГ да са на тези високи нива.Това бе огромна спекула с активното участие на банките и медиите.Разбира се банките в прекомерната си алчност ще понесат известни финансови негативи Нормално е в близките 5 години да има сериозна корекция на цените до нива от 2001-2002 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 36 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
най-лошото и трудно тепърва иде и дъното ще е пълното безразли4ие към вси4ко на вси4ки след дъното ще дойде меланхолия и безизходност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
мангалия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
снощи казаха по бтв, че в Сливен (90 хил население) са се родили повече деца отколкото в София (1.2 мил) или цветното ни малцинство има над 13 пъти по-голяма раждаемост.някъде четох и че Софийска вода мисли да слага водомери някъде около входа на цветните махали, т.е. водата сега им е социална придобивка, за която не плащат, така е и с тока.от това ни цветно бъдеще много ми пречернява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Всяка година от училище отпадат по 15 000 -16 000 ученици и затова един от основните приоритети в средното образование за 2012 г. трябва да бъде за намаляването на броя на учениците, напуснали училище, коментира пред БТА председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още