IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАИТ обезпокоени заради планирано преразпределение на структурни фондове от ЕС

Компаниите от технологичния бранш считат, че конвертирането на безвъзмездна помощ за бизнеса в кредити и финансиране на инфраструктура трябва да бъде поне предварително обсъдено

14:37 | 12.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
БАИТ обезпокоени заради планирано преразпределение на структурни фондове от ЕС

Управителният съвет на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ е обезпокоен от факта, че Управляващият орган на ОП Конкурентноспособност възнамерява да конвертира 200 млн. евро, първоначално одобрени от ЕК като безвъзмездна помощ за българската икономика, в средства за кредитно финансиране и изграждане на газова инфраструктура и да не отваря през 2012 г. никоя  от схемите за безвъзмездна помощ, които досега са се ползвали с изключително висок интерес от страна на българските фирми с цел подпомагане на техните инвестиции и иновации.

Във връзка с тези намерения БАИТ счита, че към такива кардинални решения, които касаят близо 20% от всички средства по ОП Конкурентноспособност и предвиждат превръщане на безвъзмездна помощ за бизнеса в кредити и финансиране на инфраструктура, трябва да се пристъпва единствено след обстойно и широко обществено обсъждане.

Предложението за пренасочване на близо една пета от ресурса на ОП Конкурентноспособност ще бъде отправено към Комитета за наблюдение на програмата на заседание на 13-и декември 2011 г.

Намеренията на управляващия орган  са оповестени една седмица преди насроченото заседание на Комитета за наблюдение на ОПК и без всякакво предварително обсъждане с българските бизнес асоциации, които представляват интереса на десетки хиляди фирми, директно засегнати от предвижданите решения. 

"Настояваме да се отложи взимането на решение по този въпрос от Комитета за наблюдение на ОП Конкурентноспособност и да се проведе широко обществено обсъждане с включване на бизнес асоциациите, чийто членове ще бъдат пряко засегнати", се казва в становището на асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Lazar_Malakov
преди 12 години
До утре надали ще мине дискусия преди обявеното заседание...20% за други цели... Все едно си вземат ДДСто, защо да трябва да питат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още