IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как хляб от древно жито обира класации за иновативни продукти

Биопроизводството е неизбежната алтернатива за българското земеделие, смята Маргарита Добрева, съуправител на софийския хлебозавод „Елиаз“

15:57 | 26.12.11 г. 9
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Какво бихте си помислили за зърнопроизводител, който вместо да отглежда съвременни сортове пшеница, гарантиращи високи добиви, предпочита да сади древен сорт жито с ниска плодовитост, което по никакъв начин не би могло да му донесе обичайните за конвенционалното земеделие свръхпечалби?

Преди очакваната реакция, че това би бил по-скоро някакъв чудак, отколкото бизнесмен, подаваме допълнителни жокери – отглежданото жито е неподатливо на външни химически въздействия, не усвоява изкуствени торове и е единственият по рода си биологичен сорт пшеница, който притежава лечебни свойства като билките.

Ако сме привлекли интереса ви, разкриваме и последното необичайно предимство на това жито - съхранявано от векове под земята и открито при разкопки на тракийски гробници, то без проблеми е покълнало отново, без да губи качествата си . 

Дотук бяхме със загадките. Защото ако за обикновения читател житото „лимец“ е напълно непознато, то за хората от зърнения бранш, които са преоткрили качествата му, то вече се предлага на трапезата ни. Нещо повече, под търговското наименование „слънчев хляб от лимец“ той вече печели не една и две награди за иновативен продукт.

И макар хлябът да е на пазара едва от няколко месеца, ценителите на здравословната храна вече са наясно с лечебните му качества.

Колко скъпо излизат скъпите продукти

За да стигне "слънчевият хляб" до пазара, на технолозите от софийския хлебозавод „Елиаз“ им е била необходима близо година подготовка, преди проектът да стане факт.

"Най-трудното беше да убедя колегите, че производството на този хляб ще намери пазар и че разходите по него ще бъдат възвърнати, така че да се постигне балансът между себестойността и приемливата пазарна цена, която в условията на криза да бъде поносима за хората", разказва съуправителят на компанията Маргарита Добрева, открила първа качествата на древното жито при едно от гостуванията си в Родопите.

Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Единственото предимство е че съдържа по-малко глутен и е по-устойчиво и непретенциозно растение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Peipan56
преди 12 години
Във Варна преди 25 г. имаше институт за биотехнологии. Приветства иновациите, но хляб се прави с 4ХС над 50. Много ми е интересно с какви хлебопеуарни ка4ества е лимеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
pasko_p
преди 12 години
Е до някъде четох с интерес но като стигнах до там, че четирите люспи не пропускали радиация...инъф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Мноого "древен" тоя сорт бе -има няма 150 години откак е престанал да бде основната житна култура в цяла Европа.То бива,бива реклама ,но чак такива глупости ...................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Ебльо Еблев
преди 12 години
Въпреки сравнително високата си цена от 1,90 лв. за 300-грамово хлебче .................... Щом е на такава цена значи не е 100% от лимец и обикновеното бяло брашно в него ще преобладава значително . Ще бъде поредната измама .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Изследвайки енергийното поле на лимеца, учените са открили, че то има златна аура, сякаш поема слънчевата енергия при растежа си, обяснява Маргарита Добрева :))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
tnm
преди 12 години
Наистина много интересна статия. Налага се да се обадя на професора си по физиология на растенията и да му кажа да коригира лекциите си, свързани с периода на кълняемост с няколко хиляди години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mehudi
преди 12 години
и цялата хубост на тоз хляб отиде по дяволите, като му наблъскаха консерванти да трае два месеца вместо 4 дни. мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Много интересем материал! Ще го пробвам хлебчето - сигурно е доста добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още