IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поделение на Bank of America плаща 335 млн. долара за малцинствена дискриминация

Countrywide Financial е предоставяло ипотечни кредити на заематели от афро-американски и испански произход при по-високи лихви

11:34 | 22.12.11 г. 2
<p>
	Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър. Снимка: Ройтерс

Countrywide Financial Corp. - подразделение на Bank of America - се съгласи да плати глоба от 335 млн. долара, за да избегне обвинения в дискриминация, съобщи ВВС, като се позова на американското министерство на правосъдието.

От министерството обявиха, че около 200 000 квалифицирани кредитополучатели от афро-американски и испански произход са били натоварени с по-високи лихви „единствено заради своята расова или национална принадлежност“.

Говорителят на  Bank of America Дан Фрам посочи в изявление, че финансовата институция не извършва кредитиране, основано на расова принадлежност. Компанията закупи Countrywide Financial Corp. през 2008 г., а обвиненията са за периода 2004-2008 г.

Countrywide е специализирана в отпускане на ипотечни кредити на заематели с по-ниска кредитоспособност (sub-prime mortgages), които често са били предоставяни без проверка за спазване на необходимите критерии.

От министерството подчертаха, че компанията е насочила над 10 000 кредитополучатели от малцинствата към този тип ипотечни кредити, докато онези с подобен кредитен профил от европеидната раса са получили по-добри условия.

„Тези институции трябва да правят преценката си на базата на кредитоспособността на получателите на заеми, а не по цвета на кожата им“, заяви главният прокурор на САЩ Ерик Холдър.

От министерството обвиниха компанията в злоупотреба с доверието на малцинствените кредитополучатели, обещавайки наличие на испаноговорящ персонал във филиалите си и същевременно натоварвайки ги с по-високи лихви.

„Това е дискриминация с усмивка“, заяви Томас Перес, ръководител на отдела за граждански права в министерството. Отделът извършва в момента над 20 разследвания за подобни практики.

Това е поредният проблем на Bank of America с ипотеки. През тази година банката плати 8,5 млрд. долара за уреждане на претенции, че от Countrywide са продали облигации, гарантирани с ипотеки с лошо качество, които са изгубили стойността си сред срива на пазара.

Застрахователната компания AIG пък съди банката за 10 млрд. долара с обвинения за извършена „мащабна измама“ с лоши ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
Е,на мен ми омръзна от защитаване на малцинствени интереси!Щом живеем в една държава законите ще се отнасят за всички без изключения!Ако на някой не му харесва да ни освободи от присъствието си!Законите са за всички и моля без тълкования на думите ми!ААГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
"Етническият мир е гарант за просперитета на България" Превод от юдейски на български:"Искаме *** докрай"Шалом....ще поддържаме раждаемостта на ромите висока, а на българите такова геноцидче ще им спретнем, че 5 века робство ще им се сторят разходка в парка! От Евреите съвместно с Bank of America ГЕРБ и останалите.... Гарантирано от Иван Костов, Евреите, СДС,ГЕРБ, БСП, ДПС, НДСВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още