IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възбраните могат да забавят възстановяването на жилищния пазар в САЩ

Анализатори очакват цените на проблемните имоти да се възстановят преди цените на останалите жилища

14:54 | 23.12.11 г.
Възбраните могат да забавят възстановяването на жилищния пазар в САЩ

На пазара на жилища в САЩ вероятно предстоят още понижения на цените заради възбраните, като възстановяването може да се забави чак до 2013 г. въпреки положителните икономически сигнали и рекордно ниските лихви, показват резултатите от изследване на Zillow Inc., цитирано от Bloomberg.

Очакваните повишения на цените обаче едва ли ще могат да се мерят с увеличенията през годините преди спукването на балона през 2006 г., предупреждават от компанията.

През 2011 г. цените на жилищата в САЩ отбелязаха най-слабото си понижение от 4 години насам, показват данните на консултантите. Вероятно цените ще достигнат дъното в края на 2012 г. или началото на 2013 г., след което ще започнат да нарастват с по 3% годишно до 2016 г., прогнозират специалистите.

"Отрицателният капитал, безработицата и ниското потребителско доверие остават основните фактори, които забавят истинското възстановяване", коментира Стан Хъмфриз, главен икономист на Zillow.

Цените на препродаваните жилища са се сринали с 31% в сравнение с пиковите нива от юли 2006 г. според индекса S&P/Case-Schiller, който следи тенденциите на пазарите в 20 от големите американски градове. От дъното си през март цените са се покачили с 3,1%, въпреки че повече от една четвърт от собствениците на жилища с ипотека дължат повече, отколкото в момента струват имотите им.

Според Скот Саймън, ръководител на отдела за ценни книжа, гарантирани с ипотеки и активи в Pacific Investment Management Co., цените на жилищата в САЩ могат да паднат с още 7%. В момента жилищата са по-достъпни от когато и да било, което е предпоставка за обрат на пазара, твърди той. "В момента, ако можеш да получиш ипотека, жилищата са супер евтини", допълва експертът.

Франк Нотафт, главен икономист на Freddie Mac, пък прогнозира в средата на декември, че през 2012 г. цените на жилищата ще се понижат с 1%, а през 2013 г. ще се повишат с 2%.

От Moody's Analytics Inc. очакват цените на жилищата да се понжиат с около 3% през 2012 г., тъй като се очаква поредна вълна от проблемни имоти на пазара. До средата на годината обаче делът на “лошите” имоти на пазара, включително жилища под възбрана, ще започне да се свива, а средните цени ще започнат да се съживяват, като през 2013 г. е възможно да се повишат с цели 5%", допълва Селия Чън, анализатор от компанията.

Оливър Чан, анализатор от Morgan Stanley в Сан Франциско, очаква цените на лошите имоти да се възстановят преди тези на имотите без проблеми, тъй като все повече инвеститори купуват имоти под възбрана, за да ги отдават под наем. Той нарича 2012 г. "Годината на хазяите", защото наемите ще се повишат паралелно със свиването на дела на собствениците на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още