IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставените строежи са все по-честа гледка в Китай

Съсипана земеделска земя и бетонни скелети "красят" покрайнините на Пекин

12:07 | 27.12.11 г. 2
<p>
	Изоставеното вилно селище в покрайнините на Пекин е трябвало да бъде луксозен курорт. Снимка: <a href="http://www.chinahush.com" target="_blank"><strong>chinahush.com</strong></a></p>

Изоставеното вилно селище в покрайнините на Пекин е трябвало да бъде луксозен курорт. Снимка: chinahush.com

Балонът на китайския пазар на имоти явно доведе и до синдрома на изоставените строежи. След като недовършеният атракцион „Страната на чудесата“ се превърна в призрачен приказен град, блогъри представиха още една призрачна „атракция“ на Пекин – изоставено недовършено вилно селище.

„В северния край на Bahe East Road има едно недостроено вилно селище, обрасло с бурени и дървета. Къщите изглеждат точно като малки приказни замъци, но изненадващо всички до една са празни“, пише един от блогърите, цитиран от chinahush.com.

Според него къщите са изоставени от години, а проектът заема огромна площ земя, която би могла да се оползотвори по друг начин.

„Не е ли това загуба на ресурс? Кой е отговорен, че къщите са оставени неуправлявани?“, пита се блогърът.

Журналистическа проверка е установила, че в комплекса има повече от 10 недовършени двуетажни вили, пише BusinessInsider. Оказва се обаче че там все пак живее едно семейство.

Една от сградите се обитава от човек, който е бил нает за градинар на комплекса. Той заявява, че не знае кой е „истинският шеф“ и че е нает от мениджъра на проекта.

Градинарят обяснява, че комплексът е трябвало до бъде луксозен курорт с конферентен център, кафенета, ресторанти и плувен басейн.

Хората от близкия квартал обаче възприемат изоставеното вилно селище като своеобразен „призрачен град“ и се плашат от обичайните му обитатели – диви зайци и птици. Любопитните, които са дръзнали да се разходят из изоставения строеж, споделят, че зейналите врати и прозорци на сградите им се струват като „зловещи отворени очи" и избягват да замръкват в района.

Оказва се, че земята, върху която е построен скелетът на комплекса, принадлежи на близкото село. Преди да започне строежът земята се е ползвала за земеделски цели, а сега само децата ходят да играят край къщите.

Строителството на вилното селище е започнало през 1997 г. През годините инвеститорът е имал редица проблеми с разрешителните, а накрая проектът му се оказал в конфликт с проекта за преместването на коритото на една от близките реки.

Тези проблеми довели до пълното изоставяне на строежа.

Местните власти са категорични, че „призрачното селище ще бъде съборено някой ден, но кога и как ще бъде изпълнена процедурата това никой не знае.

Наскоро китайски и световни медии показаха „Страната на чудесата“ край Пекин – изоставен атракцион, който е трябвало да бъде най-големият увеселителен парк в света.

Според Ройтерс строежът е изоставен през 1998 г. заради спорове между инвеститора и властите за цените на имотите.

Все пак земята, върху която стърчат руините, се оползотворява. Фотографът на агенцията Дейвид Грей е установил, че местните фермери обработват свободните парчета от полето.

„Това е още един тъжен пример от китайското строителство, което пропиля огромно количество пари и съсипа поминъка на много местни фермерски семейства“, коментира Грей.

Вижте как изглежда призрачната „Страна на чудесата" край Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Нищо неочаквано :-)Този балон (и като цяло балонът Китай ! ), както и балонът при златото, се набиват на очи през последната година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
хм, то такива у нас колко има, че за 10 къщи в Китай да се пише цял мат'рял...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още