IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв вече ще прогнозира лихвите за няколко години напред

Председателят Бернанке е успял да преодолее съпротивата на някои свои колеги, разкрива стенограмата от декемврийската среща на Фед

12:26 | 04.01.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв вече ще прогнозира лихвите за няколко години напред

Федералният резерв (Фед) вече ще публикува прогнози за лихвените проценти в САЩ за години напред - решение, бележещо коренна промяна в начина, по който най-влиятелната централна банка в света провежда валутната си политика, пише Financial Times.

Решението, взето на срещата на банката през декември е победа за председателя на Фед Бен Бернанке, който настояваше за повече прозрачност в работата на институцията. Така Фед ще предостави на пазарите много по-детайлна информация за вероятните промени във валутната си политика в обозримо бъдеще.

На следващата си среща в края на януари Фед ще замени сегашната си прогноза за изключително ниски лихвени проценти „до средата на 2013 г.“ с прогнози за 2012 г. и „следващите няколко години“, направени от всеки един от членовете на Федералната комисия за открития пазар (FOMC). Всичките 17 членове на FOMC ще направят прогноза и за това кога очакват лихвените проценти отново да започнат да се повишават.

Ако прогнозите разкрият, че според централните банкери лихвените проценти ще се задържат на рекордно ниски нива по-дълго от очакваното, това може да понижи дългосрочните лихвени проценти и да подпомогне икономиката.

Според стенограмата от декември Бернанке е успял да преодолее съпротивата на някои свои колеги, които са изразили опасения, че „пазарните участници могат погрешно да интерпретират прогнозите като знак, че централната банка възнамерява да следва определена политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
"Целия свят изпростява с невероятна скорост." Много ми хареса това изречение и твърдо го подкрепям. "Американската мечта" е болест от която са болни повече от 90% от населението на земята. Имам впредвид така наречения "Цивилизован" свят. А доколко са цивилизовани европейците и американците ...Ами войните през последните век и нещо го показват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Трудно ще стане това с ФЕД, аз също споделям доста от възгледите ти, но мисля, че подценяваш американците и тяхната безкрайна лукавост сигурен съм, че в момента работят по поне 10 главни плана за да се задържат на върха на хранителната верига и всичките до един са абсолютно безкруполни и чрез погазване на всякакви правила. Включително и войни, но тяхната подготовка отнема повече време, лично аз нищо не бих отхвърлил като вариант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
"Федералният резерв вече ще прогнозира лихвите за няколко години напред.... " Няма да имат тази възможност, защото след една година, вече няма да има ФЕД!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Доларът вече изгърмя, лихвите са нулеви. И двата стълба на капиталистическия свят вече ги няма. Преди 3-4 десетилетия брутният продукт на САЩ се формираше в 75 на сто от реалното производство. След това настъпи прелом и той започна да се формира в почти 80 на сто от услугите, т.е. от нищото, без реално покритие. Но къде отиде производството? Кой от Вас би си дал парите в банка при нула процента лихва? Ако няма много такива, значи лихва "нула" е непазарно явление, рожба на болни бюрократични мозъци. То значи просто, че съществуват някакви пари, които са ничии, т.е. са външни за пазара, които просто следва да бъдат излети. Като говоря, че книжните пари имат стойност нула, а истинските пари са златото и среброто, сигурно не бъркам много. Пари, давани срещу нулева лихва, са пари с добре прикрита нулева стойност. Казано по-просто, пари с нулева лихва са върхът на печатницата......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
В Давос съществува заговор на олигарсите!В крайна сметка, суперелитът има само две алтернативи, за да оцелее : да подтиска всяко несъгласие или да споделя богатството си Въпреки това, богатите хора в Давос не осъзнават, че капитализмът се намира в смъртоносна спирала, за което свидетелства възраждането на разрушителните Reaganomics в САЩ. Той няма да оцелее. Историята разказва, че подтискането на несъгласните с течение на времето престава да бъде ефективно. Споделяне на богатство никога не става с мирни преговори, а е резултат от кървави революции, които са предназначени да пометат съществуващата система, включително и системата поддържана от заговор на супербогатите в Давос. Фукуяма пише, че изследванията на Томас Пикет и Емануел Саеза показват: между 1978 и 2007 г. делът на БВП в САЩ, който се натрупва в ръцете на 1% от най-богатите семейства на Америка, е нараснал от 9% до 23.5%. Тези данни показват спад в приходите на работническата класа. Последният път, когато пропастта между бедни и богати е била толкова голяма, колкото днес, е в навечерието на Голямата депресия през 1929 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
САЩ са Загниваща нация, ако може да се нарече нация. Целия свят изпростява с невероятна скорост. Хората все повече стават индивиди и оскотяват. Дотук беше само встъплението. Каквато световна криза се задава ви е бедна фантазията. Началото на миналия век ще ви се струва рай. Всеки средноинтелгент ен човек, следящ развитието на света и мислещ със собственото си сиво вещество ще сети, че с печатане на пари, само се лекува временно, симптоматично болестта. Осъзнатото и доброволното освобождаване от наложената хегемония на американския долар ще ускори още повече процеса на имперския разпад. Рано или късно ще се разрази истинската криза, която ще промени света. Дано да е мирна и най-сетне да се намери решение на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Да правим ли прогнози кога ще бъде отказан доларът като парична единица навсякъде или поне нещо краткосрочно, след колко дена златото ще удари 3 хил. долара. Някои държави като Венецуела са се заели да си приберат златните резерви, депозирани в западни банки, не се съмнявам че някои по-предвидливи са го направили по-отдавна мълчешката. Ние такива резерви нямаме, не ни и трябват. То държава ни е на изживяване какво ли и трябва, само едно яко изритване и край. Огромната измама, започната преди стотина години с книжните пари и ценни книжа от хитроумни банкери в САЩ е на път да се провали с гръм и трясък. Затова днес трескаво изкупуват злато и сребро, искат да оберат и последната дрънкулка от гражданите. Единствено не могат да измамят ***, които имат стара традиция да си държат всичко отделено за черни дни в злато.Целия свят изпростява с невероятна скорост. Хората все повече стават индивиди и оскотяват. Дотук беше само встъплението. Каквато световна криза се задава ви е бедна фантазията. В началото на 2012 ще видим крушение на системата на долара и на еврото, девалвация, хиперинфлация, вълна от банкрути в сферата на финансите и обслужването. Ще изгърми нещо такова, в сравнение с което Великата депресия от 1929 г. ще изглежда като раходка в парка. Ще започне разпадането на единния световен финансов пазар. А може би всяко зло за добро, един ден маските падат и се тръгва по нов път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още