IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абу Даби ще спасява местните компании за имоти?

Само най-голямата строителна компания струваше досега на емирството близо 10 млрд. долара

17:00 | 10.01.12 г. 1
<p>
	Небостъргачи в строеж в Абу Даби. <em>Снимка: kike angilo. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Небостъргачи в строеж в Абу Даби. Снимка: kike angilo. Лиценз: Creative Commons

Богатото на петрол емирство Абу Даби, което похарчи 9,8 млрд. долара, за да спаси от фалит най-голямата си строителна фирма през 2011 г., вероятно пак ще трябва да се „бръкне в джоба“. Този път помощта ще бъде за компаниите за недвижими имоти в Обединените арабски емирства (ОАЕ), които се борят със застоя на пазара и наближаващите крайни срокове за изплащане на дълговете си, пише Bloomberg.

Абу Даби предостави финансова помощ от 20 млрд. долара на съседен Дубай през 2009 г. и на два пъти спаси строителната фирма Aldar PJSC от фалит през миналата година.

Въпреки че емирството ще помогне на компаниите за недвижими имоти да останат платежоспособни, за много от тях ще е трудно да се върнат на печалба на фона на продължаващия вече четири години спад на сектора в Дубай и замразяването на голяма част от плановете за реконструкции в Абу Даби.

Според анализатора Мохамад Камал от Arqaam Capital фирмите, които най-вероятно ще изпитат необходимост от държавна помощ, са тези, които са разчитали на продажби на зелено, а те всъщност представляват по-голямата част от играчите на пазара.

Фирмите с най-добри изгледи за оцеляване са онези, които имат договори с клиенти от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, прогнозира експертът.

От пиковите си нива през 2008 г. цените на недвижимите имоти в Дубай са се сринали с 60%, а в Абу Даби понижението е с 45%, след като глобалната криза накара банките да свият кредитирането, а спекулантите напуснаха пазара. В същото време строителите, които завършват проектите си, пускат на пазара хиляди жилища и офиси в момент, когато търсенето продължава да намалява.

Дубай и Абу Даби в последните години полагаха огромни усилия да намалят зависимостта си от приходите от петрол, като строяха жилища, хотели, офиси и туристически атракции на основата на публично-частни партньорства.

Последна актуализация: 13:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Aleksandur
преди 12 години
Само най-голямата строителна компания струваше досега на емирството близо 10 млрд. долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още