IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият дебют на Facebook може да бъде в края на май

Две банки вероятно се конкурират да бъдат посредници при публичното предлагане - Goldman Sachs и Morgan Stanley

10:20 | 17.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Борсовият дебют на Facebook може да бъде в края на май

Появи се нова предполагаема дата за дългоочаквания борсов дебют на Facebook. Технологичният блог All Things Digital, чиито прогнози често се сбъдват, смята, че социалната мрежа ще направи своето IPO през третата седмица на май. Това се пада в средата на второто тримесечие – между 21 и 25 май. Блогът на Wall Street Journal се позовава на няколко анонимни източника.

Този срок означава, че Facebook трябва да подаде този месец или най-късно през февруари необходимите документи в щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC). Досега официално бяха назовавани само времеви етапи – първо тримесечие, второ тримесечие или по-късно.

Две банки вероятно се конкурират за консултация при IPO-то - Goldman Sachs и Morgan Stanley. Първата вече проведе частна продажба на акции на социалната мрежа. Въпреки това вътрешни източници твърдят, че обвързването между нея и социалната мрежа вече не е толкова силно.

Morgan Stanley пък успя да се наложи в бранша през 2011 г. с редица IPO-та в технологичния сектор. Разговорите с водещите банки от страна на Facebook води главният финансов директор Дейвид Еберсман. Въпреки, че Еберсман вече охлади ентусиазма на инвестиционните банкери от Wall Street, като заяви, че не разбира с какво банките ще допринесат за по-успешното пласиране на акциите, тъй като и така търсенето е огромно, той заяви също, че и неговият интерес започва да се движи към стандартно публично предлагане.

Смята се, че Facebook може да получи 10 млрд. долара. Това би оценило компанията на стойност около 100 млрд. долара и означава, че IPO-то на Facebook ще създаде около 1000 нови милионери.

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг многократно заяви, че е против прибързано IPO. Подобно на много основатели и той изпитва основателен страх от загуба на служители, които искат да превърнат възможно най-бързо акциите си в пари за текущи проекти. От друга страна перспективите за IPO са един лесен начин да се мотивират служителите, като им се предлагат потенциално ценни възможности.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
какво беше това фейсбук? =]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още