IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Строителният сектор в България може би е достигнал дъното през 2011

Каква година очаква строителният сектор у нас и кои сегменти ще бъдат водещи или изоставащи, прогнозират от Buildecon

15:48 | 18.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Строителният сектор в България може би е достигнал дъното през 2011

Строителният сектор у нас вероятно е достигнал дъното през 2011 г. и през периода 2012-2013 г. ще започне да расте, сочи доклад на компанията за пазарни проучвания върху строителния сектор на Балканите Buildecon. Според нея възстановяването в строителството все още изостава в сравнение с процеса в общата икономика.

Миналата година е била третата поредна година на спад в сектора с обем на строителната продукция от около 7 млрд. евро. Въпреки това темповете на понижение се забавят в сравнение с 2010 и 2009 г.

По информацията на компанията делът на гражданското строителство през 2012 г. ще надмине 50% от общата продукция. Водещият сектор още веднъж ще бъде пътното строителство в резултат на мащабни инфраструктурни проекти, финансирани от еврофондовете. Значим фактор ще бъдат също и проектите за ремонт и модернизация в сектора от страна на различни общини.

През 2012 и 2013 г. жилищният сектор може да бъде задвижен също единствено от проекти за модернизация, докато водещият сегмент в нежилищното строителство ще бъде индустриалното строителство.

По отношение на жилищния сектор по време на кризата започна процес на отлив от мащабното многофамилно строителство към индивидуалните и по-малки проекти. Инвеститорите бяха изправени пред ограничени ресурси и понижено търсене. Купувачите бяха привлечени от понижаващите се цени, но същевременно не смееха да пристъпват към покупки поради икономическата несигурност и риска да загубят работата си.

Прогнозите за търговските имоти през 2012 и 2013 г. са по-оптимистични, като през периода се очаква да бъдат завършени няколко по-големи проекта. Рисковете там обаче също не са отминали. Настоящите проекти се характеризират с по-висок дял на незаетост и понижаващи се наеми, което може да ограничи евентуалното развитие на нови проекти за в бъдеще.

През тази и следващата година се очаква повишена активност при индустриалното строителство, както и строителството, свързано със земеделието, които ще бъдат облагодетелствани от редица модернизационни проекти, които в миналото са били отложени, както и от подкрепата от страна на еврофондовете.

Очаква се засилване и на екологичните проекти. Броят и значимостта на „зелените проекти“ в България се повишават, като страната е партньор по редица международни инциативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
ТАТО
преди 12 години
Този анализ го четох преди 3 години -абсолютно същия ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Не знам за дали дъното е достигнато, но цените последните 2 години едва мърдат. Според мен ще има лек спад или застой. Растеж надали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
абсолютно съгласен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
forexar
преди 12 години
Ха ха ха ! Този анализ 1 : 1 в различни варианти се появява през месец : ) ... И винаги дъното е било преди около 3 месеца : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
Ogibogi
преди 12 години
Продължават с измислените анализи и предположения. Строителният сектор в България , нестига че не е достигнал дъното, а тепърва ще се гмурка, потапя без шнорхел! Ще видите какво го чака в края на 2012г и другата 2013г....а цените на имотите ще се обезценят с поне 30 % тая и другата година...банките ще станат брокери и списанията които ще издават за продажбата на имотите с които са се "налапали" ще бъдат като телефонни оказатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още