IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителното министерство пак предлага категоризация на плажовете

Предвижда се плажовете да се разграничават според близостта им до населени места, курортни комплекси, вилни селища и къмпинги или се намират извън урбанизирани територии

18:07 | 18.01.12 г.
Строителното министерство пак предлага категоризация на плажовете

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отново връща на дневен ред дискусията за функционалното групиране на морските плажове.

На днешното заседание на Консултативния съвет към ресорния министър са били обсъдени промени в закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В поправките е предвидено плажовете да се разграничават според това дали са в близост до населени места, курортни комплекси, вилни селища, къмпинги или се намират извън урбанизирани територии.

Изготвянето на подобна категоризация на плажовете се обсъждаше в началото на 2011 г. Бурна дискусия обаче предизвика идеята да има плажове, предлагащи луксозни услуги, както и плажове "all inclusive" пред луксозните хотели. Засилиха се опасенията, че предложенията ще доведат до разделяне на плажните ивици за бедни и за богати и строителното министерство се отказа от тях малко преди началото на летния сезон миналата година.

Проектоизмененията в закона за устройството на Черноморското крайбрежие предвиждат още дюните отново да станат част от плажовете, както и възможността за изграждането на изкуствени плажове.

Идеята дюните да станат отново изключителна държавна собственост се обсъжда от 2010 г. Още тогава строителното министерство съобщи, че по този начин по-ясно ще се определи отговорността на концесионерите по опазването на защитените дюни, собствеността няма да се трансформира в частна и върху дюните няма да се строи.

По същото време възникна и идеята за изграждането на изкуствени плажове. Според ведомството те са необходими заради увеличената леглова база по морето.

На заседанието на Консултативния съвет към министъра на регионалното развитие са били обсъдени и проектите за изменение и допълнение на законите за устройство на територията, за кадастъра и имотния регистър, за водите и за движението по пътищата.

Разгледан е въпросът за разработването на Национална концепция за пространствено развитие, подготовката на стратегическите програмни документи по закона за регионалното развитие и стратегическото планиране и програмиране на оперативна програма „Регионално развитие” за следващия програмен период.

Експертите са обсъдили и наредбата, с която се постави началото на проектирането по европейските стандарти (Еврокодовете).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още