IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият кръг за вливане на ликвидност вероятно ще струва $1 трлн. на Фед

Добрите икономически показатели от последните месеци не са устойчиви, с това ще накара централната банка да се намеси, смятат анализатори

22:34 | 19.01.12 г. 22
Автор - снимка
Създател
Следващият кръг за вливане на ликвидност вероятно ще струва $1 трлн. на Фед

Американският Федерален резерв по всяка вероятност ще предприеме нова програма за вливане на ликвидност във финансовата система, чиято стойност се очаква да бъде 1 трлн. долара, пише CNBC. Прогнозите са, че новите мерки ще бъдат обявени още до края на настоящия месец.

Сред икономистите има все по-широк консенсус, че добрите икономически новини от последните седмици не формират устойчив тренд на подобрение, пише CNBC.

През следващата седмица предстои среща на ръководителите на Фед за определяне на монетарната политика. Нагласите сред анализаторите са, че все още сериозните проблеми в жилищния сектор ще накарат централната банка да започне изкупуване на ипотечни облигации.

Целта на подобни покупки ще бъде допълнително понижаване на лихвените проценти по кредитите, макар в момента те да са на рекордно ниски нива. Другата цел ще е да бъде даден ясен сигнал, че в арсенала на институцията има още достатъчно инструменти, които могат да бъдат използвани за стимулиране на икономиката.

Напълно е възможно анонсирането на подобни действия от страна на Фед да даде силна подкрепа на фондовите борси, по подбие на това, което се случи през ноември 2010 година.

Нов кръг на вливане на ликвидност ще представлява и сериозен завой в политиката на Фед. Едва преди няколко месеца настроенията бяха, че подобни действия ще бъдат политически неприемливи и ненужни с оглед подобряващите се икономически показатели.

Жилищният пазар обаче остава под силен натиск, а с оглед задаващата се рецесия в еврозоната все повече икономисти смятат новото вливане на ликвидност като задължителен елемент от политиката на Фед.

Очакванията са, че цената на новите действия ще бъде 1 трлн. долара, което би разширило баланса на Фед до близо 3,9 трлн. долара. Подобно нещо със сигурност би разпалило спорове с Конгреса заради опасността от инфлацията, смятат анализатори, цитирани от CNBC.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Гекоф , знаеш ли колко много си прав и колко малко те разбират ???за съжаление или за радост - нищо ново не е измислено за посл. 2500 год , парите се произвеждат за да се харчат а Инфлацията е универсален катализатор за Потреблението.Схемата е като при тангото : Две стъпки напред , Една назаддве стъпки Напред (1996- 2008) , след това Една Назад (2008 - 2011) ...........и сега агейн- 15 год напред .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
G.Gekko
преди 12 години
ИНФЛАЦИЯ, ИНФЛАЦИЯ и пак ИНФЛАЦИЯПарите са шума, която трябва постоянно да нъде обезценяване, за кара хора да харчат и да харчат, да инвестират и пак да инвестиратТова е истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още