IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-та не изключват да се повторят аварии като тази в началото на 2012 г.

Според електроразпределителните предприятия, хората останаха без ток заради "необичайно студената зима"

09:47 | 20.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕРП-та не изключват да се повторят аварии като тази в началото на 2012 г.

Според трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) причина за крупните аварии, които оставиха без ток не за часове, а за дни десетки хиляди хора в периода 7-14 януари, е "необичайно студената зима".

Това стана ясно от изказвания на представители на ръководствата на трите дружества – ЧЕЗ България, Е.ОН България и ЕВН България по време на заседание на парламентарната комисия по икономика и енергетика вчера. На заседанието дружествата обясниха каква е подготовката им за осигуряване на нормално електрозахранване през зимния период.

От авариите пострадаха най-много абонати на ЧЕЗ България. От тази, а и от другите две фирми обясниха, че е имало голямо обледяване на електропроводите, в резултат на което е имало както повреди по мрежата, така и счупени или повредени стълбове.

От ЧЕЗ посочиха, че изцяло ще отстранят последтвията от аварията, включително и повредените, но все още функциониращи електрически стълбове, чак до средата на годината. Тъй като ЕРП-та имат застраховки срещу аварии, голяма част от направените разходи ще им бъдат възстановени. Освен това по принцип в утвърдената им инвестиционна програма се включват и непредвидени разходи за аварии.

Депутати обаче посочиха, че и друг път е имало студени зими и се усъмниха, че не са вложени достатъчно средства за ремонт и рехабилитация на електропроводи и други съоръжения. 

Още повече, че далекопроводите и подстанциите на Националната електрическа компания (НЕК), макар че минават през същите територии, имат много по-малко повреди. Счупен е само един стълб, а спиране на тока на подстанции почти не е имало.

От ЕРП-та така и не дадоха ясен отговор дали са подготвени за по-бързо отстраняване на аварии и дали ще отделят повече средства за инвестиции, за да не се стига до подобни крупни аварии.

От трите дружества посочиха, че полагането на кабели под земята, които аварират много по-малко, струва читири пъти по-скъпо и затова почти не го правят.

Средствата, които ЕРП-та влагат в електрическата мрежа, са много по-малко от тези, които НЕК инвестира в ремонт и подновяване на енергийната мрежа. За миналата година НЕК е инвестирала общо 77 млн. лв., а тази година ще бъдат вложени още 121 млн. лева, казаха от ръководството на компанията.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиенв пък съобщи, че вече има групови жалби от граждани за материални щети, нанесени им от продължителното спиране на електроподаването. По думите му, поради аварии, по закон не би трябвало да има прекъсвания на тока за повече от 48 часа, като основанията за по-голямо прекъсване се преценяват от Министерството на икономиката и енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Каква необичайно студена зима бре ? Т'ва е гьонсуратлък от висша класа - тия какво искат, да няма сняг зимата ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
status
преди 12 години
ЕРП-тата са ясни отдавна - ще амортизират мрежите си , няма да инвестират в ремонти и подновяване - от което ще печелят предоволно а след това ще продадат на други "мераклии". Той "аутсорсинга" принципно с тази цел е измислен Не е ясно обаче какво прави правителството за де не допуска такава груба експлоатация и мрачната перспектива след 5-10 год и най-слабия вятър и сняг да водят до крупни аварии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още