IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна ли е забрана за пушене на открито в България?

Очаква се депутатите да разгледат две различни предложения за поправки в закона „против“ пушенето на открито

07:47 | 25.01.12 г. 15
Възможна ли е забрана за пушене на открито в България?

Освен пълната забрана за пушене в закрити обществени помещения, която се очаква да бъде въведена от средата на тази година, наскоро активно се заговори за възможността ветото да обхване и откритите пространства - предложение, което далеч надскача досегашните опити за ограничаване на тютюневия дим.

Пушачите няма да могат да палят цигара на определени открити места като автобусни спирки например, ако депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване и парламентът одобрят последните предложения за промени в Закона за здравето.

Те са внесени със законопроект на Министерството на здравеопазването (МЗ) в парламента през миналата седмица. Чрез този проект и две неправителствени организации - "Да върнем пълната забрана за пушене" и „България без дим", внасят свои предложения за забрана за пушене на открито.

Новите предложения

Докато министерството предлага забраната да обхване по-тесен кръг от откритите зони, където да няма цигарен дим, то гражданските сдружения са доста по-взискателни в исканията си.

От здравното министерство се разграничиха от предложенията на гражданските движения и уточниха за Investor.bg, че законопроектът, одобрен от Министерски съвет и внесен в парламента от тяхна страна, предвижда забрана за тютюнопушене само на територията на училищни дворове, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития.

От ведомството смятат, че имат ресурс да упражняват контрол върху спазването на забраната чрез районните инспекции по опазване на общественото здраве, които са 28 на брой в страната.

Двете граждански организации разширяват тези искания за тютюнопушене на открито. В тяхното предложение за промяна в Закона за здравето се допълва, че забраната за пушене на открито трябва да важи и за детските площадки в парковете и междублоковите пространства, спирките на обществения транспорт, открити спортни обекти, паркове и плажове.

Основният мотив на гражданските инициативи е, че това са все места, на които хората са принудени да стоят много близо един до друг и затова е желателно да останат свободни от тютюнев дим.

Контролът

Големият проблем обаче е свързан с това кой и как точно ще упражнява контрол на откритите места като плажове, паркове или стадиони.

Павел Антонов от „България без дим“ каза, че предложението на сдружението е да се разшири кръгът от контролни органи, които ще имат права да санкционират при нарушения на закона. 

Гражданските организации предлагат контролът да се осъществява не само от РИОКОЗ по райони, тъй като държавните инспектори няма да могат да покрият всички места, на които евентуално ще бъде забранено пушенето.

Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
aspirin_80
преди 12 години
Те първо да се справят с пушенето на закрити пространства, пък тогава да мислят и за откритите. За мене в закритите пак няма да могат да го забранят и ще има малък ефект за начало, но в последствие ще има нарушения навсякъде. Надявам се да не съм лош пророк де :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Идеята е чудесна, а на въпроса - "Големият проблем обаче е свързан с това кой и как точно ще упражнява контрол на откритите места като плажове, паркове или стадиони." , на всяка "спирка" по полицай с фотоапарат. Прави снимка за доказателство и 20 лева глоба на място. Така ще трябва да се назначат още полицаи, защото наличните няма да са достатъчни. =]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Raboti
преди 12 години
Ти си добър и хармоничен човек. Пиша това не заради отношението ти към цигарения пушек. Щом си непушач и разсъждаваш по този начин, означава че си човек със собствена глава и воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
съгласен..политиците насочват яда на хората там където им е изгодно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
СПОРЕД МЕН МНОГО СЕ СПЕКУЛИРА С ТОЗИ ЦИГАРЕН ДИМ.....направете анализ колко пушек се гълта колко се разсейва докъто цигарата не е в устата,колко пушек пушачът изпуска, колко остава в него, колко се разсейва от околните течения и колко от разсетия пушек се усеща от околните...на мен дори ми харессва леката нотка от цигарен дим в дадено помещение...пак казвам леката нотка не задимени помещения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
blagoz
преди 12 години
А има ли разлика между пушека от печките на дърва и въглища и цигареният пушек? Няма проблем да се изгарят по 10кг въглища на ден от които се изхвърлят отровни газове и прах в милион пъти повече от 10гр. тютюн, който изпушва един пушач. Само една печка чудо изхвърля повече мръсотия от всички български пушачи взети заедно. Чудесни гори заминават в кюмбетата, но това е приемливо за непушачите. Смога който пълзи над градовете е здравословен и безопасен за тях и децата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
АЗ НЕ СЪМ ПУШАЧ, СПОРТИСТ СЪМ НО НЕ МИ ПРЕЧИ ХОРАТА ОКОЛО МЕН ДА СИ ПУШАТ И ЗАТОВА СЕ ЗАСТЪПИХ ЗА ТЯХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
topfly
преди 12 години
Има голяма разлика между пищенето на децата и говоренето на вискок глас и цигарения дим. Първото само дразни, докато второто вреди директно на здравето!Срещу пищенето на децата нищо не може да направиш, но ако някой е надул до дупка чалгата и теб те дразни, спокойно можеш да викнеш полицай и да го глобят за нарушаването на обществения ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Raboti
преди 12 години
ston kold i аз като платим цигари с бандерол за 1 кал. година 3500-4000 лв. общо държавата България ще прибере поне 1/2 от тях.Милост към нас, болните за дим и никотин хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
В много държави има забрана за пушене на открити места, където може да има концентрация на малки деца, като спирки, гари, детски площатки, плажове и т.н.Нищо не пречи на пушачите на няколко метра от спирката или в края на плажа да запалят цигара! Димът от автомобилите трудно може да се премахне от раз, но цигареният дим с малко повече разбиране от страна на пушачите може да се премахне от всички места където се концентрират непушачи и деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още