IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози: Румъния да забрани сондажа на шистов газ в Добруджа

Има опасения, че ако бъде замърсена водата откъм северната ни съседка, то това може да отрови и български водни басейни

16:37 | 24.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

След като днес в Държавен вестник бе обнародвано решението на парламента за забраната за проучването и добива на шистов газ в България, от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ изразиха на пресконференция своята готовност да помогнат и на Румъния в битката срещу рисковете от подобни сондажи.

Както Investor вече писа, на 26 януари от 12,00 часа коалицията организира мирна демонстрация пред Румънското посолство в София.

Според Борислав Сандов от сдружението този проблем засяга общия воден хоризонт. Той изрази своите опасения, че ако по някакъв начин бъде замърсена водата откъм Румъния, то това може да отрови и български водни басейни в близост до съседката ни. 

Коалицията е написала отворено писмо до румънския посланик, както и до министрите Нона Караджова и Николай Младенов. Според Сандов външният ни министър може да окаже натиск с помощта на поне три международни инструмента, един от които е подписаната и от двете страни Орхудска конвенция.

България е четвъртата страна в Европа, която налага забрана на подобната технология след Англия, Франция и Ирландия, но е първата, която го прави превантивно, подчерта още Сандов.

От движението настояват за промяна на законодателството.

„Настояваме за въвеждането на задължителен ОВОС на всички сондажи още на етап проучване, както и фирмите да нямат право да пазят в търговска тайна химикалите, с които работят“, заяви Мариана Христова. В закона според нея трябва да бъде гарантирано и задължително участие на гражданите в спонтанни проверки, както и възможността да подават сигнали за нередности.

Ангел Славчев, национален координатор на Гражданската инициатива, и Милен Стоянов призоваха икономическия министър Трайчо Трайков да изнесе факти за публичните обвинения към тях, че са платени рекламни агенти, или да понесе своята отговорност.

Организаторите представиха и извадка на Google търсене на български граждани за периода 10-17 януари. Според данните най-често използваният източник е Facebook, а най-често търсената дума - шистов газ. Тези резултати показват 650% увеличение спрямо предишни периоди.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още