IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозни ферми за милиони долари тестват пазара на селскостопански имоти в САЩ

Въпреки срива на жилищния пазар пазарът на селскостопанска земя в САЩ е в разцвет заради високия износ на храни

11:15 | 25.01.12 г. 3
<p>
	Заради високите цени на храните и силния износ на селскостопанска продукция в САЩ цените на фермите се покачват рязко през последното десетилетие.<em> Снимка: gtrwndr87. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Заради високите цени на храните и силния износ на селскостопанска продукция в САЩ цените на фермите се покачват рязко през последното десетилетие. Снимка: gtrwndr87. Лиценз: Creative Commons

Някои милиардери обичат да колекционират скъпи коли и яхти, а други предпочитат земя, пише Forbes. Втората група вероятно ще бъде примамена от един от най-апетитните имоти, излезли на пазара в САЩ през декември - огромното ранчо "Broken O".

Строено в продължение на 20 години от покойните основатели на компанията Kelly-Moore Paint, ранчото с площ от 124 000 акра се простира на територията на три окръга в щата Монтана, обхващайки 20 мили от реката Сън. Това е най-голямата поливна ферма в щата, която произвежда зърнени култури и люцерна. Тя се предлага завършена до ключ заедно с 4 500 глави добитък, машини, персонал и безупречни търговски договорености. Цената - 132,5 млн. долара в брой.

Според Майкъл Суон, който е водещ брокер по продажбата, това е най-голямото действащо ранчо на западния пазар на САЩ от десетилетия. Той твърди, че вече има много запитвания от физически лица, инвестиционни компании и фондове за имоти.

Това обаче не е най-скъпата ферма на пазара. Близо до ски курорта Джаксън Хол в щата Уайоминг едно доста по-малко ранчо за добитък и коне на име "Jackson Land & Cattle" е на пазара за 175 млн. долара. Сериозната цена за имота с площ 1 750 акра включва огромно конно съоръжение, закрити и открити манежи за езда с гледки към планината Тетън, две къщи, ловни пътеки и пълни с пъстърва езера за риболов, но без посевите и другите селскостопански съоръжения. Близкото ранчо "Walton Ranch" с площ от 1 848 акра пък се предлага за 100 млн. долара.

Въпреки срива на жилищния пазар пазарът на селскостопанска земя в САЩ е в разцвет, отбелязва изданието. На фона на все по-високите цени на храните в световен мащаб износът на селскостопански продукти от страната процъфтява. В резултат на това цените на фермите бележат двуцифрен растеж в процентно изражение през всяка година от изминалото десетилетие, като единственият спад беше през 2009 г. До голяма степен този ръст се дължи на хедж фондовете и други финансови спекуланти.

Ранчотата, които съчетават производствен капацитет и съоръжения за забавления, също поскъпват, въпреки че там повишението на цените е по-скромно.

Непроизводствените подобни имоти, като например именията за лов и риболов, обаче са изключение от правилото. След като ръстът на цените им беше съизмерим с поскъпването на жилищата, пазарът им се срина.

"Живописните и уникални, специални места поевтиняха с близо 30-40%, а собствениците на второкласни имоти просто могат да ги подарят", коментира Джеймс Тейлър, управляващ директор на компанията за недвижими имоти Hall & Hall.

"Пазарът се състои основно от хора, които търсят имоти с инвестиционни качества", допълва той.

Сред най-привлекателните и поне засега непродаваеми провинциални имения на пазара в момента е "Tudor Farms" - имот за лов и езда с площ от 6 250 акра в Кембридж, Мериленд. Той разполага с основна сграда, две къщи за гости, конюшни, закрит манеж за езда, хамбари, развъдници и постройка за съхранение на плодове и зеленчуци. Има и спортен комплекс със закрит тенис корт. Фермата е на пазара от 2010 г., като собствениците й упорито отказват до понижат цената от 30 млн. долара.

В Милибрук, Ню Йорк, има изобилие от подобни имоти. За продажба е обявена и конефермата "Blue Sky Farm", която се предлага за 27 млн. долара. Комплексът с площ от 145 акра разполага с баскетболно игрище, конюшня, закрити и открити манежи за езда, къща за гости, отделно помещение за съхранение на файтони и място за персонала. Имотът включва и спортно игрище, ледена пързалка и писта за мотокрос за любителите на екстремните преживявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
klm2007
преди 12 години
Има разлика между ар и акр. 1 акр = 4,04686 декара124 000 акра = 501 810,64 декара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 12 години
Нещо сте сбъркали, един декар излиза над 10000 долара. 1 декар = 10 ара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
paulowniaBG
преди 12 години
За 124 000 акра поливна ферма , която произвежда зърнени култури и люцерна - завършена до ключ заедно с 4 500 глави ***, машини, персонал и безупречни търговски договорености - цената - 132,5 млн. долара изглежда странно и много изгодно / по 400 лв.! на декар/ - отделно бонус от 4 500 глави ***, машини, персонал и безупречни търговски договорености ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още